Film i TV

Direktno.rs

06. 10. 2020. 17:52 0

Kraj nemog filma: Dan kad se sve promenilo u filmskoj industriji (VIDEO)

Na današnji dan 1927. godine svetlo dana je ugledao prvi film popraćen govorom, odnosno sinhronizovanom muzikom. Bilo je to američko ostvarenje "The Jazz Singer".

Film "The Jazz Singer" producirali su Warner Brothers, režirao Alan Krosland, a glavnu je ulogu tumačio Al Džolson. To je priča o mladom momku koji nakon očeve kazne beži od kuće i postaje talentovani džez pevač pod imenom Džek Robin, ali na kraju njegove ambicije dolaze u konflikt s tradicionalnim vrednostima.

Ovim filmom zauvek se završilo razdoblje nemog filma. Bio je velika atrakcija koja je oduševila publiku, a i donela veliku finansijsku dobit producentskoj kući Warner Brothers. Ostali studiji ostali su zatečeni. Već 1929. godine preko polovine od 20.500 američkih kinematografa prelazi na tonski film, a ta novost biva uskoro prihvaćena i u evropskim glavnim gradovima.

Al Džolson na početku filma kaže: "Samo malo, niste još ništa čuli." Njegove reči dale su svima nadu da će prvi zvučni film doprineti usavršavanju sedme umetnosti. I veliko platno zaista jeste oživelo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati