Film i TV

Direktno.rs

25. 09. 2020. 21:25 1

MANIPULIŠU STRAHOVIMA ZARAD VLASTI... Kako je govorio Goran Paskaljević?

Goran Paskaljević, proslavljeni srpski reditelj i scenarista, preminuo je danas u 74. godini u Parizu, a život i rad posvetio je solidarnosti, empatiji, altruizmu i veri u bolji svet, o čemu je i stvarao svoja dela.

- Empatija i ljudskost nestaju u nesigurnim i kriznim vremenima, onda kada moćnici manipulišu našim prirodnim strahovima zarad očuvanja svojih pozicija na vlasti. Mi stalno konstatujemo da ljudi postaju čudovišta koja samo posmatraju šta se događa, a ne činimo ništa protiv zla. Mislim da svaki čovek najpre sebi treba da postavi pitanje šta je on sam konkretno uradio, jer to što povremeno kritički govorimo u javnosti, čini mi se da nije dovoljno da se zlo savlada - istakao je svojevremeno Pakaljević za "Novosti".

Svetski kritičari govorili su za Paskaljevića da je majstor velikih filmova o malim ljudima, a sam je imao zamerki da na današnje vreme u kom se snimaju filmovi u odnosu na neka bolja vremena ranije.

- Možda danas najviše nedostaju iskrenost i originalnost. Isuviše ima kopija koje se oslanjaju isključivo na formu, dok njihovi autori sve više zapostavljaju suštinu kojom bi trebalo da se bave - istakao je popularni režiser.

Paskaljević je tokom karijere napravio više 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

On je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati