Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: cbsnews.com ]

12. 09. 2020. 11:00 0

U Aziji bojkotuju "Mulan", napadaju Dizni i glavnu glumicu

Gnev je prvo izazvala glavna glumica, a onda se ispostavilo da je to samo vrh ledenog brega.

Veličanje i osnaživanje žene je veoma važna stvar u ovom trenutku, a film "Mulan", koji je juče počeo da se prikazuje u bioskopima širom Srbije, praktično i pre prikazivanja je imao velike simpatije jer je nastao baš s ciljem da podigne duh i veru mnogih dama. Međutim, na Dalekom istoku stvari su počele da se odvijaju u drugom smeru. Diznijev, planirani, hit naišao je na lavinu osude kod ogromnog dela publike i to se pretvorilo u ozbiljan bojkot. 

Prvi navedeni razlog bojkota bila je glavna glumica Liu Jifej, koja je prošle godine na društvenim mrežama javno komentarisala demokratske demonstracije u Hong Kongu.

- Ja podržavam policiju Hong Konga, a vi me napadajte koliko hoćete - napisala je na kineskoj društvenoj mreži Veibo. Ovime je odmah privukla dosta negativne pažnje prodemokratskog pokreta u Hong Kongu.

Policijska brutalnost

Za vikend kad je film trebalo da bude premijerno prikazan, aktivisti su se okupili na ulicama, apelujući da se film bojkotuje zbog stavova glavne glumice. Jedan od vođa prodemokratskih pokreta, Džošua Vong, napisao je 3. septembra na tviteru: "Zbog toga što se Dizni klanja Pekingu i zbog toga što Liu Jifej otvoreno i ponosno podržava policijsku brutalnost u Hong Kongu, pozivam svakoga ko veruje u ljudska prava da bojkotuje 'Mulan'."

Aktivisti su osudili i glumca Donija Jena, koji igra zapovednika Tunga zbog sličnih komentara, koji uključuju i objavu na društvenim mrežama povodom godišnjice vraćanja Hong Konga Kini nakon britanske vladavine. Prodemokratski pokreti se, jasno, protive tome da Hong Kong pripadne Kini, ali ni u jednom trenutku nisu rekli ni reč protiv dugogodišnje britanske eksploatacije ovog grada-države, što bi moglo da ukaže na to odakle vetar duva.Problem manjina

U završnoj špici filma, Dizni se specijalno zahvaljuje organizacijama koje su pomogle oko produkcije filma, a na toj listi se nalaze i četiri odeljenja za propagandu Kineske komunističke partije, među kojima je i ono u Šinjangu, gde je, tvrde pojedini izvori, više od milion muslimana zatvoreno i krše im se ljudska prava. Kultura i zabava

Iako je najavljeno da igrani film u mnogo većoj meri poštuje kinesko kulturno nasleđe nego što je to bio slučaj sa animiranom verzijom, kao i da je bliži autentičnom mitu o legendarnoj ratnici, praktično se odmah našao na meti kritika kineskih i drugih azijskih gledalaca. Sve zemlje jednoglasno tvrde da je ovde samo nastavljeno jačanje zapadnjačkog stereotipa o istočnoj kulturi.

Istina, zmaj Mušu i ostali komični likovi su izbačeni ovog puta, ali uvedeni su novi, jednako loše pojedinci. Frustrirani gledaoci mahom su konstatovali kako od čak četiri scenariste koji su radili na filmu, zapravo, ni jedan jedini nije kineskog porekla. Što je i izazvalo veliku grešku prilikom tumačenja pojmova "ći" i "veštica" koji su potpuno pogrešno protumačeni jer u pisanje scenarija nije bio uključen niko ko bi znao šta ove reči predstavljaju i koja je njihova težina u aziskoj kulturi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati