Film i TV

Direktno.rs

04. 08. 2020. 18:53 0

"Leskovačka lepotica": Najčuvenija srpska špijunka dobija film!

Domaći špijunski triler sa elementima melodrame "Vera" inspirisan je istinitom pričom o četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

Scenario i režiju potpisuje Nedeljko Kovačić, za muziku će se pobrinuti Vladimir Graić, a kostime će uraditi Nevena Milovanović. Od snimljenog materijala planirana je i TV serija od 12 epizoda, a snimanje bi u skladu s razvojem aktuelne situacije s korona virusom trebalo da počne u februaru ili martu sledeće godine u Beogradu i okolini.

- Film "Vera" inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944), koja je četvorostruka srpska špijunka iz Drugog svetskog rata, radila kako za Nemce tako i za Engleze, četnike i partizane, ali, pre svega, za svoj račun. Vera je redak primer hrabre i inteligentne, nezavisne žene koja, ideološki neopredeljena, pokušava da preživi u surovom muškom balkanskom svetu u jednom teškom vremenu. Na isti način je i film o njoj ideološki neutralan - priča za "Blic" producentkinja Danka Milošević, po čijoj ideji se krenulo u realizaciju ovog projekta.

"Vera" je ženski film o drami jedne zanimljive istorijske ličnosti koji će komunicirati sa savremenom publikom na moderan način. Zanimljivo je da ekranizacija priče o "srpskoj Mata Hari" nije dosad realizovana.

- Budući da je sam istorijski lik Vere Pešić pomalo misteriozan i obavijen velom tajne, priča o filmskoj Veri biće romantizovana fikcija zasnovana na činjenicama - otkriva Danka.

Kasting za ulogu Vere, kao i za ostale protagoniste još je u toku.

- Reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić i kasting direktor Nenad Pavlović su dosad razgovarali o velikom broju mladih, manje ili više afirmisanih glumica, i dosad se uži izbor sveo na njih desetak, od kojih će u najskorije vreme biti izabrana Vera, a zatim u skladu s njom i ostale uloge. Ono je što je za sada sigurno je da će Tihomir Stanić tumačiti lik Koste Pećanca, zvali smo rusko-srpskog glumca Petra Zekavicu iz Moskve, zatim Aleksandra Srećkovića Kuburu, Dragana Vujića Vujketa, Branislava Lečića, Bojana Dimitrijevića, zatim Elenu Prepetovu Kostić rusku glumicu koja živi i radi u Banjaluci. Planiramo još da zovemo Nikolu Koja, Anu Sofrenović, Dragana Mićanovića i druge - priča producentkinja.

Ko je bila Vera Pešić?

Vera Pešić rođena je 1919. godine u Sijarinskoj banji. U Leskovcu je odrasla, zavšila školu i udala se za policijskog pisara. Bila je čuvena po svojoj lepoti i zvali su je Leskovačka lepotica.

Posle razvoda od prvog supruga ona odlazi u Beograd gde upoznaje oficira КOS-a (Кontraobaveštajne službe) Jugoslovenske kraljevske armije majora Slavka Radovića koji je posle uspešno završenog kursa za obaveštajce prima u službu.

Njen zadatak bio je da uđe u mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe koje su plele svoje mreže u Beogradu.

Vera je plenila svojom lepotom i igranjem valcera tako da je posećivala najprestižnije zabave i hotele gde je upoznavala svoje špijunske mete. Svoje žrtve je varala tako što se izdavala da radi u Generalštabu Vojske, pa su njene mete u stvari pokušavali nju da zavedu kako bi dobili doušnika, pri tome trošeći velike svote novca na nju. Vera je tako upoznala i nemačkog obaveštajnog oficira u Beogradu, izvesnog Кrausa, koji je uspeo da je uvuče u dvostruku špijunažu i preko nje ostvari kontakt sa četničkim vođom Кostom Pećancem. Кada je rat već bio izvestan, Vera je uhapšena kao nemački špijun i proterana u Lebane da tamo leži u zatvoru, ali je uspela da to izbegne i vrati se u Sijarinsku Banju kod majke.

Posle kapitulacije Jugoslavije kod kuće je nalazi Кraus i vraća je u Beograd gde joj daje posao u tzv. Šestom odeljenju policije koje je radilo na suzbijanju komunista, ali i praćenju rada stranih misija kod četnika. Njana zaduženja posebno su se odnosila na leskovački i niški okrug koje je dobro poznavala.

Godine 1942. razotkrila je saradnju četnika sa Britancima što je dovelo do toga da lokalni četnički vođa u Požarevcu Milan Кalabić posle mučenja bude streljan.

U Leskovcu se srela sa Milivojem Perovićem, članom štaba prvog južnomoravskog odreda, svojim školskim prijateljem koga je pokušala da nagovori da pređe na stranu četnika. Više puta se sastajala sa partizanskim vođama među kojima je i Stojan Ljubić.

Sa druge strane i partizani su pokušavali da od nje doznaju šta spremaju četnici i Nemci. Leta 1943. godine dolazi u Gornju Jablanicu da prikupi podatke o delovanju stranih misija na ovom prostoru. Tu je u zasedi septembra zajedno sa tri SS vojnika Šiptara hvataju četnici Vladimira Jankovića, osuđuju je za saradnju sa komunistima i Gestapom, ali zahvaljujući svojim vezama (za nju se interesovao nemački zapovednik Srbije general Paul Bader) uspela je da izbegne streljački vod.

Ona je ostala među četnicima gde se, koristeći lepotu i veštinu, približila četničkom komandantu majoru Radoslavu Đuriću. Verino prisustvo kod četnika je izazvalo nezadovoljstvo tako da su spremili puč kojim bi uklonili majora i nju. Major je saznao za puč i pohapsio oficire pučiste i osudio ih na smrt. Međutim, na sam dan izvršenja došli su četnici iz glavnog četničkog štaba koji su opkolili Sijarinsku Banju i uhapsili majora Đurića. Vera je pokušala da pobegne sa majkom Anđom, ali je uhvaćena i obe su streljane 18. maja 1944. godine.

Vera je imala 25 godina i poslednje što je tražila je da joj meci ne nagrde lice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati