Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Noob.ba ]

10. 05. 2020. 17:01 0

Užasi zlatnog doba Holivuda: Abortusi i vađenje zuba

Stare filmove uglavnom povezujemo sa glamurom i dramom, ali mnogi nemaju pojma o mračnoj strani ovog sveta. Pročitajte deset manje poznatih činjenica o praksama koje su smatrane normalnim tokom zlatnog doba Holivuda.

1. Glumice su u to vreme bile toliko opterećene svojim izgledom da je Džoan Kraford izvadila zadnje zube kako bi imala lepši oblik vilice.

- Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, vilica vam se zavija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim raditi nakon 25. godine, moram da investiram u sebe, pa sam se odlučila na taj korak. To nije bila retkost - ispričala je jednom prilikom.

2. Džoan je takođe svake nedelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale.

3. Kad bi dečji glumci bili neposlušni na setu, ponekad bi ih poslali u takozvanu "crnu kutiju", gde bi za kaznu morali da sede na komadu leda.

4. U Hičkokovom hitu "Ptice" za glumicu Tipi Hedren vezali su žive ptice, a takođe su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena na tavanu. Kad je posetio set, Keri Grant joj je navodno rekao: "Ti si najhrabrija žena koju sam ikad video."

5. Džin Keli je jednom prilikom tokom snimanja Singin’ in the Rain toliko izvređao plesanje Debi Rejnolds da se zavukla pod klavir i plakala.

– Dolazio bi na probe i kritikovao sve što sam radila, nikad me ničim nije ohrabrio - ispričala je Debi.

6. Odri Hepburn je svoj karakteristični "srneći pogled" održavala tako da što su joj, nakon nanošenja maskare, iglom razdvajali svaku pojedinačnu trepavicu.

7. Džeki Kuper je u svojoj biografiji otkrio da nije mogao da zaplače u ključnoj sceni kad su snimali film "Skippy" pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zapretio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao.

- Počeo sam jecati toliko histerično da je bilo previše za scenu, morali su da me smiruju - priznao je.

Kuper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oskara. Bilo mu je samo devet godina. Do danas to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oskara.

8. Ugovori su u to vreme imali "moralnu klauzulu" koja je glumice obvezivala da se ne udaju i da moraju da abortiraju. Ta je klauzula postojala kako bi "sprečila zvezde da unište vrednost skandalima". Navodno su Lana Tarner, Džudi Garland i Dženet MekDonald u tajnosti abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slepog creva ili infekcije uva.

9. U dvadesetima i tridesetima na filmskim setovima su koristili azbest kako bi se snimale scene u kojima pada sneg. Neki su se glumci, poput Stiva Mekvina, kasnije u životu zbog toga teško razboleli.

10. Heti Mekdaniel bila je prva tamnoputa osoba u istoriji koja je bila nominovana za Oskara, ali hotel u kojem se održavala dodela nije dopuštao crncima da uđu. Producent filma "Prohujalo s vihorom" morao je da potegne veze i da moli za posebnu uslugu da je puste u zgradu. Čak i nakon toga, morala je da sedi u pozadini.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati