Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Blic ]

01. 05. 2020. 11:56 3

Mirjana Karanović: "Samo budala nema straha"

Za neke buntovnica, a za druge dama koja bez mnogo ustezanja kaže ono šta misli, ne pokušavajući da ide stazom koju su drugi utabali. Talentu i radu Mirjane Karanović dive se mnogi reditelji, pozorišna publika je nagrađuje gromoglasnim aplauzom, a televizijska sa nestrpljenjem iščekuje da ih novom ulogom prikuje za ekran.

Njene briljantne replike iz kultnih filmova i danas se prepričavaju, a nedavno smo je gledali u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević".

- Priču o Diani sam znala pre nego što me Dana (rediteljka) pozvala da igram u njenom filmu. Mlada glumica Jelena Puzić, moja bivša studentkinja, napravila je odličnu, potresnu predstavu na osnovu dnevnika Diane Budisavljević. Moja uloga u filmu nije velika. Igrala sam sestru Dianinog muža i scena koju sam snimila je važna jer tada Diana prvi put čuje za stradanja srpskih civila u NDH. Dijalog u kome moj lik izražava strah od progona Srba, jer je i sama Srpkinja, emotivni je pokretač Dianine akcije za u početku samo pomoć, a kasnije i za spasavanje dece iz logora u Novoj Gradiški. Snimala sam dva dana. Ali sam bila srećna što sam deo tog filma. Diana je žena kojoj se divim. Dana Budisavljević je rediteljka koja sa glavnom junakinjom ne deli samo isto prezime nego i građansku hrabrost, upornost i pre svega ljudskost - otkrila je glumica u razgovoru za Blic.

Upitana o svojim strahovima, Karanović je objasnila čega se boji i šta za nju znači hrabrost.

- Samo budala nema straha. Hrabrost nije nikakvo ludilo bez smisla. Hrabrost je upravo to, pobediti svoje strahove, ma kakvi oni bili. Strah od napuštanja, od gubitka, od siromaštva, usamljenosti, strah od visine, strah da pogledamo sebi i drugima u oči. Ceo život savladavamo strahove da bismo bili ono što jesmo, da bismo jednog dana mogli da budemo ponosni na sebe. Priznati svoje strahove, svoja s*anja, svoje greške, za mene je najbolji način da budem bolja osoba - objasnila je.

Mirjana Karanović važi za jednu od onih ličnosti koje se neće ustezati da izraze svoj stav na najrazličitije teme. Poznato je da sebe smatra feministkinjom, a na pitanje da li su je neki stavovi koštali u životu, glumica je rekla:

- Nisu me koštali ništa. Moji stavovi su deo moje ličnosti. Mislim da ljudi, bez obzira na pol, veru, nacionalnost ili bilo šta drugo što ih definiše kao ljudska bića, treba da imaju jednake mogućnosti i jednaka prava. Ženama je ta mogućnost vekovima uskraćivana na najrazličitije načine - napomenula je.

A da li postoji nešto za čim Mirjana Karanović žali?

- Žao mi je što nisam kada sam bila mlađa naučila bar još dva strana jezika. To je jedino, ali nije da baš mnogo patim zbog toga. I ne mislite valjda ozbiljno da ću vam reći koji su moji strahovi? To je veoma intimno i to znaju samo moji bliski prijatelji - zaključila je glumica.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati