Film i TV

Tamara Sekulović

28. 05. 2020. 20:00 0

Radonjić za Direktno: Ne znamo šta je kultura!

Glumac i producent Miodrag Radonjić čini sve sa svojim kolegama da poboljša radom i trudom kvalitet domaće kinematografije i kulturne scene.

U razgovoru za naš portal, Miodrag je istakao da nije siguran kako bi ocenio kulturu u Srbiji danas, jer smatra da je to složena sfera gledanja...

- Pa, to je složeno pitanje, odnosno složen bi bio moj odgovor. Nismo ni sigurni šta je kultura... Da li je kultura kad mlad čovek ustane nekome u autobusu? Ja mislim da je i to deo kulture. Da bi se to dešavalo češće, moj i posao srodni mom, moraju da služe da edukuju i oplemene duše pre svega mlađih ljudi, i onda oni valjda postaju kulturniji. Voleo bih da se više ide u pozorište, voleo bih da se više posećuju muzeji. Mi nemamo nažalost ni kvalitetan sadržaj - istakao je on za Direktno.rs i dodao da nije oduševljen muzejima u Beogradu:

- Kad odem u neki gradu inostranstvu, onda odem u muzej. Ja nikad u Beogradu nisam bio u muzeju. Mislim, bio sam u nekim muzejima... Ako odeš u muzej Nikole Tesle… lepo je što to postoji, ali tu nema ništa. Nažalost. A Tesla je jedan od najvećih svetskih umova ikada. Nije to nešto normalno. Takođe, opere, koncerti, Kolarac... Kod nas nema tih književnih večeri... Nedavno sam u Moskvi šetao trgom i neka devojka stoji ispred Puškinovog spomenika i recituje. Nije ona luda... Ljudi je gledaju onako, pa joj neko ubaci nešto u onaj šešir. Ona na taj način možda za sebe nešto zarađuje. Nije ni važno da li ona uopšte ima potrebu da zarađuje, nego možda samo ima želju da podeli tu poeziju sa drugima ili je možda glumica koja vežba. To je tamo normalno, a kod nas bi neko rekao: "Vidi ovu budalu… Je l’ se ova izdrogirala?"

Glumac ističe da je ovakav stav našeg naroda potencijalno "usađen" kroz istoriju ovog podneblja i načinom života koji su naši preci na Balkanu vodili.

- Pa, mi smo vekovima ratovali. Sad zamislite koji je to genetski kod u našem narodu... Meni kaže jedan moj drugar koji nije iz mog posla, bavi se nekim tehničkim zanimanjem, ode on u Beč i pitam ga kako ti se dopalo tamo? Kaže on: "Vidi, šetamo mi i vidim ja neki spomenik – Mocart, vidim neki drugi sa violinom. Vidim nekog slikara...". Ja pitam, pa šta ti je tu čudno? A, on kaže: "Pa, šetam ovim našim Beogradom – Knez Mihailo na konju sa mačem, ovaj tamo na topuzu jaše, onaj tamo vadi sablju...". To je nasleđe naših generacija. Ti naši preci su imali potrebu da se izraze na taj način... Evo na primer Pobednik, to je veličanstven spomenik, ali opet ima neku ratničku notu. Mi to što smo proživljavali i to što živimo, tako se izražavamo i kroz umetnost - zaključio je Radonjić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati