Film i TV

Direktno.rs

06. 03. 2020. 09:11 1

Da ga nisu nokautirali, film ne bi dobio Josifa Tatića

Talentovan, markantan, spontan i nikome ni nalik. Zapažene uloge je imao u čak 76 filmova i televizijskih serija. Najčuveniji filmski šef administracije "Jataganac", iza sebe je ostavio nemerljivu umetničku ostavštinu nama koji smo ga voleli i težak zadatak mladim generacijama glumaca koji stasavaju na ovim prostorima. Legenda jugoslovenskog glumišta - Josif Tatić.

Nije tajna da se u mladosti bavio boksom, ali na sreću sedme umetnosti i višemilionske publike, odustao je nakon treće borbe u kojoj je zaradio nokaut. Tako da, da nije bio nokautiran, domaći film bi mnogo toga izgubio!

O njegovom smislu za humor svedoči i činjenica da je nakon što je Jugoslovensko Dramsko pozorište tragično izgorelo 1997. godine, on upitao svog kolegu Branka Cvejića: "Da li je u bifeu stradala ona knjiga dugovanja?"

Svoje slobodno vreme rado je trošio na pecanje, što mu je ujedno bio i omiljeni hobi.

Tokom svojih boemskih dana, nasuprot ubeđenjima, nije se družio sa kolegama glumcima, već su mu najbolji kafanski drugari bili jedan pilot, jedan pisac i jedan advokat.

Legendarni Predrag Ejdus, ovim rečima je opisao Josifa kao svog velikog prijatelja: "Neprevaziđeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani".

Iako, istini na volju, ni u jednom ostvarenju nije poneo noseću ulogu, svojom virtuoznom glumom u sporednim ulogama postao je jedan od najprepoznatljivijih likova, kako srpske, tako i jugoslovenske kinematografije.

- Film je jedno veliko čekanje. Dosta se čeka da se odglumi to malo parčence, a pozorište je mnogo zahtevnije, da tako kažem, i sebe po više časova moraš potpuno da predaš tome. Film je mnogo ležerniji - govorio je Josif Tatić.

Nije tajna da je decenijama živeo boemskim životom, te je godinama uživao u velikim količinama duvana, alkohola i hrane.

Nije voleo da daje intervjue i svoju privatnost je čuvao daleko od uvida javnosti.

Josif Tatić je preminuo mirno u snu jednog petka oko 9 uveče 2013. godine u Beogradu, nakon višegodišnjih zdravstvenih problema. Srpsko glumište ostalo je uskraćeno za još jednu sjajnu zvezdu koja je ostavila neizbrisiv trag svojim ulogama, harizmom i šarmom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati