Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Jutarnji.hr ]

09. 02. 2020. 20:31 0

80 godina Toma i Džerija: Nastanak slavne mačke i miša

Jedan od najpoznatijih crtaća svih vremena, "Tom i Džeri", u toku naredne nedelje će proslaviti 80. rođendan! Bezvremenska priča o borbi mačke i miša, koja je godinama svakog dana ulazila u naše domove preko malih ekrana, živi i danas, i ima brojne poklonike među ljubiteljima animiranog filma.

Priča je krajnje jednostavna - u gotovo svakoj epizodi mačak Tom, iznerviran pojavom miša u svojoj kući, smisli plan kako ga se rešiti, ali naum mu se svaki puta drastično izjalovi. Iako je radnja jednostavna, animacija je vrhunska, a ono što je Toma i Džerija uvek odlikovalo je upotreba vrhunske muzičke pozadine, a često smo imali priliku da ih gledamo kako se "svađaju" uz zvuke najpoznatijih kompozitora klasične muzike.

Povodom osme decenije kultnog crtaća, "BBC" je objavio i manje poznatu priču o njegovom nastanku, a sve je počelo gotovo slučajno. Autori filma Vilijam Hana i Džozef Barbera nisu imali ni 30 godina kada su se upustili u borbu protiv velikih studija kojima su zvezde bili likovi poput Mikija Mausa i Porkija svinje. Barbera je svojevremeno priznao da su mačka osmislili u trenucima teške dosade, a prvi put se na malim ekranima pojavio 1940. pod nazivom "Puss get's the boot".

Zanimljivo je to što se ni protagonisti crtaća nisu tada zvali kako ih danas pamtimo, već je mačak bio Džasper, a miš Džinks.

Prva epizoda bila je toliki hit da je odmah osvojila Oskara za najbolji kratki animirani film. Tom i Džeri skoro nikad ne govore, a autori kažu kako su na tu ideju došli inspirisani komedijama Čarlija Čaplina.

Idućih dvadeset godina Hana i Barbera su napravili svega stotinak epizoda. Svaka je koštala više od pedeset hiljada dolara i trebalo je dugo vremena za njenu produkciju. Upravo ti, prvi filmići i danas se smatraju najboljima, zbog bogate animacije i kvalitetne radnje. Tom i Džeri su ovim autorima doneli još šest "zlatnih statua" i brojne druge nagrade.

Ostalo je istorija. Prema izboru gledaoca 2015. godine, "Tom i Džeri" su najbolji crtani film svih vremena, a ono što ovom crtaću daje posebnu čar je njegova bezvremenost.

- Kada biste sada gledali Toma i Džerija, sigurno ne biste mogli da procenite kada su napravljeni - kaže Džeri Bek, istoričar animiranog filma za "BBC".

- Slika je drugačija stvar. Znamo da je nastala 1800., ili 1700. ali Tom i Džeri su "evergrin" koji nikad ne bledi. S vremenom smo shvatili da su oni čista umetnost koja je aktualna i danas, a ne kratkotrajna zabava - objašnjava.

Hana je preminuo 2001., Barbera 2006., a autorska prava i danas ima agencija "Warner Brothers". Kako javlja "BBC", upravo do kraja 2020. godine, oni nameravaju da snime dugometražni akcioni film o Tomu Džeriju, ali se za sada svi podaci u vezi sa ovim drže u tajnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati