Film i TV

Predrag Đukanović

17. 01. 2020. 19:24 0

U Andrićgradu otvorena izložba "Moderna"

Ovogodišnji, 13. po redu "Kustendorf" apsolutno je kompletiran. Tome je doprinela izložba "Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata", koja je otvorena u Andrićgradu u Višegradu.

 

Autorka postavke je istoričarka umetnosti Dina Pavić, a sama postavka obuhvata ceo pravac pod čijim okriljem su stvarali neki od naših najznačajnijih umetnika.

- Ovom prilikom možete videti zanimljivo slikarstvo Petra Dobrovića, njegov portret Miroslava Krleže, kao i snažan autoportret Milenka Šerbana. Tu je mrtva priroda Save Šumanovića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić i Nedeljka Gvozdenovića - rekla je autorka.

Navedeni umetnici samo su neki od širokog opusa izložbe, a kako je istakla Pavićeva, svi su veoma različiti ali ih spaja želja za pomeranjem granica i istraživanje na polju slike "stvarajući sopstveni, samo njima razumljiv sistem..."

- S druge strane su pejzaži Petra Lubarde i Milana Konjovića koji su bili svojevrsno oruđe za oslobađanje prostora u njihovoj stalnoj borbi za likovnu umetnost - istakla je Dina, koja je potom dodala da je "Moderna" "jedan otvoren sistem sučeljavanja, konflikata, raznih ideja, ideologija, ličnih filozofija".

Direktor Kuće Legata Filip Brusić Renaud zvanično je otvorio izložbu.

- Naš zadatak i misija je da se staramo o legatima i zbirkama koje su Beogradu poklonili ili zaveštali njegovi umetnici. Ovde se nalaze dela iz 11 legata poput Petra Luberde, Veljka Petrovića, Koste Bogdanovića, Cuce Sokić... Želimo da prikažemo šta su naši najveći umetnici ostavili svome otačestvu - istakao je Brusić.

Izložba "Moderna" biće otvorena do 28. februara, a predstavlja plod saradanje dve ustanove – Kuće legata u Beogradu i Andrić instituta u Višegradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, kao i Sekreterijata za kulturu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati