Zabava

[ Izvor: Kurir ]

24. 09. 2019. 19:38 0

NIJE IMALA PODRŠKU, A USPELA JE Marina Abramović celom svetu pokazala je šta znači INAT

Umetnica Marina Abramović, koja posle 47 godina izlaže u rodnom Beogradu, otkrila je u iskrenoj autobiografiji "Hod kroz zidove", težak odnos koji je imala sa svojim roditeljima, a sada se na društvenim mrežama pojavila i njihova fotografija. Majka Danica i otac Vojo bili su partizani, tamo su se i upoznali, otkrila je Marina u memoarima.

 

Ona je otkrila i to da ju je majka tukla, čupala za kosu, govorila joj je da je beskorisna i nazvala je prostitutkom pošto ju je po prvi put poljubio dečak, kada je imala četrnaest godina.

Kao tinejdžerka, verovala je da je "užasno ružna". Imala je, kako se seća "velik nos, mnoštvo bubuljica, užasnu frizuru, ortopedske cipele i naočare s vrlo debelim staklima".

Prvi radikalniji performans izvela je u Edinburgu (Ritam 10); raširila je prste ruke i igrala se nožem, a svaki put kada bi se ranila, popila je žestoko piće (inače nikad ne pije), uzela ponovo nož i nastavila.

U doba kada je izvela navedeni performans, živela je vrlo konzervativnim životom u Beogradu, u stanu sa svojom majkom, kod kuće je morala da bude do deset uveče. Kada je bila 14-godišnjakinja, namerno je krenula da prereže vene, ali baka ju je pronašla i sprečila. Majci nisu nikad rekli.

 

Legla je i usred zapaljene zvezde, skoro se ugušila:

- Uvek sam osećala strah, i s tim osećajem sam se suočavala u svojoj umetnosti. Zvezda petokraka je bila u svakoj školskoj knjizi. Bila je simbol restrikcije i kontrole, i želela sam da se oslobodim toga tako da se suočim s ovim simbolom.

Kada je njena majka otkrila šta joj sve ćerka radi u ime umetnosti, bacila joj je staklenu pepeljaru u glavu, rekla je da joj je dala život i da će joj ga sada uzeti natrag.

U svojoj autobiografiji Marina je navela i da je roditelji nikada nisu poljubili, niti pohvalili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati