Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 09. 2024. 12:16 3

Austrija uvela sankcije firmi bliskoj SNS

Austrijska agencija za nadzor finansijskog tržišta (FMA), koja je državno regulatorno telo, uvela je sankcije kompaniji Alta Pay Group, koja je u vlasništvu Davora Macure, biznismena bliskog SNS-u. Sankcije su uvedene još jednoj osobi, ali njeno ime nije obelodanjeno.

Odluka o uvođenju sankcija objavljena je na sajtu austrijskog FMA 25. septembra. U njoj je navedeno da je kompaniji Alta Pay izrečena kazna u iznosu od 154.560 evra, dok će lice koje je na udaru mera regulatornog tela morati da plati 29.440 evra. Iz saopštenja se može zaključiti da Macurina kompanija nije obavestila nadležnu austrijsku agenciju za prekoračenje vlasničkog udela, i to u Adiko banci.

Da će ovako nešto da se dogodi, moglo se naslutiti sredinom avgusta kad je kada je Evropska centralna banka suspendovala pravo glasa srpskih deoničara u Adiko banci - kompanija Alta pay i Diplomat Pay, čiji je vlasnik javnosti nepoznati Stefan Rodić.

Te dve firme zajedno imaju udeo pd 19,62 odsto. Sve to se dešavalo usred bitke za preuzimanje Adiko banke.

Kako je ta banka saopštila, a preneo Forbs, monetarne vlasti iz Frankfurta suspendovale su njihovo pravo glasa, jer su Alta Pay i Diplomat Pay zajednički delovale kako bi stekle udeo od gotovo 20 odsto u pomenutoj banci. O tome nisu obavestili austrijsku Komisiju za hartije od vrednosti, a što su bile u obavezi prema zakonima koji regulišu austrijsko bankarsko tržište. Ova suspenzija je, kako je tada objavljeno, bila je privremena.

Posao sa EPS-om bez tendera

Inače, Alta pay group dobro je poznata srpskoj javnosti, a naročito njen vlasnik Davor Macura. Ta kompanija je bez ikakvog tendera sklopila sporazum o strateškom partnerstvu sa EPS-om i dobila veoma vredan posao od te kompanije. Naime, od početka novembra prošle godine usluga EPS-a "Uvid u račun" potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Ono što u tom trenutku ta kompanija nije objavila je da će građani plaćati proviziju Macurinoj firmi "Alta Pay".

Nikola Jovanović, direktor CLS, kaže za Nova.rs da je vrlo zabrinjavajuće da je Alta Pay došla pod udar sankcija zvaničnih austrijskih regulatornih tela, jer se radi o firmi koja posluje u okviru holdinga koji radi mnoge velike poslove u Srbiji - od kupovine zemljišta IMT-a, do davanja menice za budućeg najvećeg gradskog prevoznika u Beogradu.

- Vrlo je bitno utvrditi da li se radi o banci i agenciji za platni promet preko kojih se peru pare i(li) iza kojih stoje lica koja su već na američkim sankcijama. Srbija ne sme biti praonica novca, zemlja u kojoj kriminal i mafija imaju koren - navodi Jovanović.

I dok je EPS "sakrio" kome je poveren posao za elektronsko plaćanje računa, Alta Pay se na svojoj internet prezentaciji "pohvalio" novim strateškim partnerstvom. Oni su za saradnju sa najvećom kompanijom u Srbiji napisali "uzbudljive vesti dolaze iz sveta digitalnog poslovanja i energetike".

Besplatno do zemljišta vrednog 200 miliona

Inače, Davor Macura, vlasnik Alta Pay Group, ima čak 15 firmi, a njegov biznis je za vreme vlasti SNS vrtoglavo napredovao. Na sebe je skrenuo pažnju kada je preko svoje kompanije ABL Solvent, tada gubitaša, kupio propalog giganta - Industriju mašinu i motora na Novom Beogradu za oko 70 miliona evra.

Kasnije mu je promenom zakona država omogućila da bez ikakve nadoknade dobije zemljište na koje je imao samo pravo korišćenja, a koje je u to vreme koštalo oko 200 miliona evra.

Macurine firme se inače se bave izgradnjom zgrada, kupoprodajom nekretnina, ali i bankarskom delatnošću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati