Svet

[ Izvor: Mediji ]

26. 09. 2024. 11:49 1

Netanjahu odbio primirje: "Nastavljamo punom parom"

Kancelarija Benjamina Netanjahua odbila je predlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha, navodeći: "Vesti o prekidu vatre - nisu tačne. Ovo je američko-francuski predlog, na koji premijer nije ni odgovorio".

Umesto toga, saopšteno je da je "premijer naložio IDF-u da nastavi borbu punom snagom". Više od 600 ljudi je poginulo, a hiljade su ranjene u Libanu od kada je Izrael započeo intenzivnu kampanju bombardovanja u ponedeljak.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pridružio se premijeru u odbijanju prihvatanja američko-francuskog predloga o 21-dnevnom prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Kac je izjavio:

- Neće biti prekida vatre na severu. Nastavićemo da se borimo protiv terorističke organizacije Hezbolah svom snagom sve do pobede i bezbednog povratka stanovnika severa u njihove domove.

Oko 60.000 Izraelaca napustilo je svoje domove na severu Izraela zbog stalnih sukoba između Izraela, Hezbolaha i drugih antiizraelskih snaga sa sedištem u Libanu. S druge strane, na libanskoj strani UN-ove plave linije koja razdvaja dve zemlje, desetine hiljada Libanaca takođe su interno raseljene.

Izraelski tvrdolinijaški ministar finansija Bezalel Smotrič odbacio je ranije ovog četvrtka pozive za postizanje dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha, rekavši da je jedina opcija za sever Izraela da Hezbolah bude slomljen.

U objavi na društvenim mrežama, Smotrič, deo koalicione vlade Benjamina Netanjahua, napisao je:

- Kampanja na severu treba da se završi u jednom scenariju - slomom Hezbolaha i onemogućavanjem njegove sposobnosti da nanosi štetu stanovnicima severa. Neprijatelju se ne sme dati vreme da se oporavi od teških udaraca koje je primio i da se reorganizuje za nastavak rata posle 21 dana. Predaja Hezbolaha ili rat, to je jedini način na koji ćemo vratiti stanovnike i bezbednost na sever i u zemlju.

Ministar finansija krajnje desnice ranije je eksplicitno opisao svoj aktivni napor da trajno anektira Zapadnu obalu, koju Izrael drži pod okupacijom, i izjavio:

- Misija mog života je da osujetim osnivanje palestinske države.

Jerusalem Post izveštava da su lideri zajednica na severu Izraela nezadovoljni perspektivom prekida vatre sa Hezbolahom, tvrdeći da bi sporazum doveo do još jednog napada u stilu 7. oktobra u budućnosti, ali od Hezbolaha sa severa.

- Postoji vreme za pregovore, ali ovo nije to vreme. Ovo je vreme za rat. Ne smemo biti zavedeni međunarodnim pritiscima - rekao je predsedavajući regionalnog saveta Gornje Galileje Amir Sofer.

Predsednik regionalnog saveta Metule David Azulai rekao je da će "Vlada biti odgovorna za naredni 7. oktobar ako postigne dogovor".

- Oni žele da urade upravo ono što je Hamas uradio na jugu. Zapamtite, mi smo u ovoj situaciji već godinu dana. Protekle nedelje vojska se borila kako treba, kako očekujemo, da nas vrati kući. Čini se da se ponovo vraćamo dva koraka unazad - rekao je Azulai, prenosi Gardijan.

SAD, EU, Francuska, Nemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana, istovremeno izražavajući podršku prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju tih zemalja koje je objavila Bela kuća.

U saopštenju koje je objavljeno kasno u sredu ukazuje se da je situacija između Libana i Izraela postala nepodnošljiva od 8. oktobra prošle godine, odnosno nakon početka sukoba u Pojasu Gaze, kao i da predstavlja neprihvatljiv rizik za širu eskalaciju sukoba u regionu.

- Stoga pozivamo na hitan prekid vatre na libansko-izraelskoj granici od 21 dana kako bi se obezbedio prostor za diplomatiju za zaključenje diplomatskog sporazuma - ističe se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati