Svet

[ Izvor: Večernji list ]

01. 02. 2023. 13:38 12

Milanović: Rusija će morati da prizna Kosovo

Slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar došla je u državnu posetu Hrvatskoj, gde se sastala sa hrvatskom predsednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku.

Tokom obraćanja novinarima Milanović se ponovo dotakao teme oko Kosova, pa je poručio:

- Srbija će shvatiti da je prevarena ljubavnica. Rusija pokušava nešto sa Ukrajinom i moraće da prizna Kosovo. Srbija smeta Rusiji. Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, a to im se neće svideti - rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je potom istakao i o čemu je pričao sa predsednicom Slovenije.

- Teme su se ticale naših uzajamnih odnosa. Neki zatvorenih i otvorenih pitanja, kao što je arbitraža. Razgovarali smo i o regionu - napomenuo je Milanović na početku konferencije i dodao:

- Naši odnosi su bolji nego što su bili. Hvala predsednici što je došla da obeleži ulazak Hrvatske u Šengen.

Pirc Musar je naglasila da je srećna što je upravo odabrala Hrvatsku kao prvi službeni put u neku stranu zemlju, prenosi Večernji list.

- Slovenija i Hrvatske puno su radile na projektu BiH da počnu evropske integracije. Predsednik Milanović i ja još ćemo se čuti o Procesu Brdo-Brijuni. Razgovaraću sa drugim predsednicima o ovom projektu. Što se tiče arbitraže, stav Slovenije je ovde jasan. Dogovore treba poštovati, a ja ovde apelujem na hrvatsku i slovenačku vladu da počnemo da pričamo o razrešenju tog otvorenog pitanja - kazala je predsednica Slovenije.

Arbitraža

- Što se tiče arbitraže, stav sam rekla u uvodnom govoru. Želela bih da države sednu zajedno. Teme su takve da to ne mogu rešiti predsednici, već možemo samo podsticati Vlade da reše - kazala je Pirc Musar i naglasila da joj je žao što nije bilo dugo razgovora.

Na njene reči se nadovezao Zoran Milanović, koji je govorio o - Miloradu Dodiku.

- Često mi je teško shvatiti šta misli Milorad Dodik. Jedan dan govori jedno, a drugi dan njegovi ljudi dignu ruke za evropske integracije BiH - rekao je Milanović o procesu Brdo-Brijuni, te je istakao da bi voleo da čuje šta srpski predsednik Aleksandar Vučić o tome.

- Naši stavovi o arbitraži su isti, ali nisu konfliktni - dodao je.

- Sa Vučićem se nisam čuo. Dobro je da je shvatio da mora prvo da prouči moju izjavu. Jer očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji…Tuđman je govorio kako je Kosovo unutrašnja stvar Srbije. To odavno nije unutrašnja stvar Srbije. Stoga poručujem srpskim tabloidima "bez oduševljenja, molim". Želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Srbija je ostala bez Kosova. Ostala je bez njega u ratu. Kosovo je priznato. Idem uokolo i govorim drugima da priznaju Kosovo. Američki plan za Kosovo je dobar. Voleo bih da to radi Brisel, ali nisu u stanju - kazao je Milanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati