Svet

[ Izvor: CNN ]

31. 01. 2023. 20:47 6

Rio Tinto izgubio radioaktivnu kapsulu: Ko je dodirne - spržiće mu ruke

Potraga za sićušnom, ali izuzetno opasnom radioaktivnom kapsulom koju je izgubio Rio Tinto, ne većom od novčića, pretvorila se u potragu za iglom u plastu sena duž dela ogromnog pustinjskog auto-puta u najvećoj državi Australije. Posebno ako se u obzir uzme to da kapsula, prečnika šest i dužine osam milimetara, sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje 10 rendgenskih zraka.

Rudarska kompanija Rio Tinto je izdala saopštenje u kom se izvinjava i naglasila da ulaže napore da pronađe kapsulu, koja sadrži cezijum-137 - visoko radioaktivnu supstancu koja se koristi u rudarskoj opremi, piše CNN.

Rio Tinto je saopštio da je proverio sve puteve koji ulaze i izlaze iz rudnika Gudai-Dari u udaljenoj severnoj zapadnoj Australiji, gde se nalazio uređaj pre nego što ga je izvođač radova krenuo da ga preveze do drugog projekta.

Vlasti veruju da je kapsula, koja emituje i gama i beta zrake, pala sa zadnjeg dela kamiona koji se kretao rutom od 1.400 kilometara, što je duže od kalifornijske obale.

Zbog male veličine kapsule i velikih udaljenosti, vlasti upozoravaju da su male šanse da će je pronaći.

Postoji bojazan i da je možda već odneta dalje od zone pretrage, stvarajući radioaktivni zdravstveni rizik za svakoga ko naiđe se nađe u njenoj blizini u narednih 300 godina.

Kako je nestala?

Državne vlasti podigle su uzbunu u petak, upozoravajući stanovnike na prisustvo radioaktivnog materijala u južnom delu države, uključujući i severoistočna predgrađa Perta, glavnog grada države, u kom živi oko dva miliona ljudi.

Prema navodima vlasti, kapsula je stavljena u paket 10. januara i 12. januara sakupljena sa lokacije rudnika Gudai-Dari kompanije Rio Tinto od strane izvođača radova.

Nestala je u Pertu 16. januara, ali je ceo slučaj otkriven tek 25. januara.

- Prilikom otvaranja paketa ustanovljeno je da je merač polomljen, a nedostaje jedan od četiri zavrtnja za pričvršćivanje, a nedostaju i sam izvor i svi šrafovi na meraču - saopštilo je Odeljenje za vatrogasne i hitne službe (DFES).

Koliko je opasno?

Da situacija nije bezazlena, govore i brojna upozorenja stručnjaka.

Kako navode, cezijum-137 može da stvori ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt sa njim - opekotine kože usled bliskog izlaganja, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvesno izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Radiation Services VA, kompanija koja pruža savete o zaštiti od zračenja, kaže da bi stajanje u krugu od jednog metra od kapsule sat vremena isporučilo oko 1,6 milisiverta (mSv), što je otprilike jačine 17 standardnih rendgenskih snimaka grudnog koša.

- Podizanje kapsule izazvalo bi "ozbiljno oštećenje" prstiju i okolnog tkiva - navodi kompanija u saopštenju.

Ivan Kempson, vanredni profesor biofizike sa Univerziteta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenario bio da radoznalo dete uzme kapsulu i stavi je u džep.

- Ovo je retko, ali se moglo dogoditi i dešavalo se i ranije. Bilo je nekih prošlih primera ljudi koji su pronašli slične stvari i trpeli trovanje radijacijom, ali oni su bili mnogo jači od trenutne kapsule koja nedostaje. Svi smo izloženi konstantnom nivou radijacije stvari oko nas i hrane koju jedemo, ali sada je primarna briga potencijalni uticaj na zdravlje osobe koja bi pronašla kapsulu - rekao je Kempson.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati