Svet

Direktno.rs

01. 09. 2022. 08:55 2

Osuđen čuvar koji je likovima na slici docrtao oči

Čuvar zaposlen u Jeljcin centru u Jekaterinburgu, koji je prošlog decembra docrtao oči apstraktnoj slici avangardne umetnice Ane Leporskaje, osuđen je za vandalizam.

Prema pisanju Art Newspaper, određena mu je kazna od 180 sati društveno-korisnog rada, kao i podvrgavanje psihijatrijskoj proceni.

Slika pod nazivom "Tri figure" pozajmljena je Jeljcin centru iz moskovske Tretjakov galerije i vredna je oko 1,2 miliona dolara. Nakon što su posetioci obavestili osoblje galerije da se na licu figura na slici Leporskaje vide oči dodate hemijskom olovkom, vesti o neobičnom slučaju vandalizma obišle su svet.

Policijskom istragom utvrđeno je da je počinilac 64-godišnji Aleksandr Vasiljev, čuvar zaposlen u privatnoj kompaniji, kom je to bio prvi dan na poslu.

Jeljcin centar žalio se policiji, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova isprva odbilo da podnese tužbu protiv Vasiljeva, jer je šteta smatrana "beznačajnom". U međuvremenu, slika je restaurirana i vraćena u Galeriju Tretjakov.

Slučaj je zainteresovao mnoge, naročito nakon što je ruski sajt E1 objavio intervju sa počiniocem, u kom je otkriveno da je reč o odlikovanom veteranu ratova u Avganistanu i Čečeniji, koji je zbog svog službovanja trpeo brojne fizičke i psihološke posledice.

On je za ruske medije rekao da je mislio kako je delo Leporskaje "dečji crtež" i da su ga tinejdžeri koji su bili u poseti muzeju nagovorili da joj docrta oči.

- Ja sam budala, šta sam to učinio - rekao je on.

Iako su njegovi advokati pokušali da izdejstvuju odbacivanje optužbi protiv njega, Galerija Tretjakov na kraju je dobila slučaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati