Svet

Direktno.rs

10. 08. 2022. 15:17 4

Rojters: Američki mikročipovi u ruskim raketama

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Zapad je najavio nove oštre sankcije, a tehnološke kompanije su rekle da su obustavile sav izvoz u Rusiju. Ipak, isporuke zapadnih kompjuterskih delova su nastavljene, otkriva zajednička istraga Rojtersa i londonskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Vrhom lovačkog noža, visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik uklonio je 18 šrafova i podigao poklopac male crne metalne kutije. Unutra su bila četiri klizna panela prepuna desetina kompjuterskih čipova.

Ovo je bio elektronski mozak neeksplodirane ruske krstareće rakete 9M727 - jedno od razornog oružja koje je Rusija upotrebila da udari Ukrajinu otkako je izvršila invaziju na zemlju 24. februara. Ruske trupe su ispalile više od 3.650 projektila i navođenih raketa u prvih pet meseci rata, prema ukrajinskim vlastima, uništavajući vojne ciljeve, kao i stambene zgrade, tržne centre i ubijajući stotine civila. Tri krstareće rakete su 14. jula pogodile grad Vinicu, ubivši 27 ljudi, uključujući četvorogodišnju devojčicu, kažu ukrajinske vlasti. Rusija kaže da puca samo na vojne ciljeve.

Crnu metalnu kutiju, kao i drugo rusko oružje prikazano Rojtersu, prikupila je ukrajinska vojska na bojnom polju. Sadrže rusku elektroniku sa ćiriličnim oznakama, ponekad pisanim rukom.

Ali mnoge od najvažnijih elektronskih komponenti u unutrašnjosti su mikrokontroleri, programabilni čipovi i procesori signala sa otisnutim imenima američkih proizvođača čipova, uključujući Texas Instruments Inc; Altera u vlasništvu Intel Corp; Xilinx u vlasništvu Advanced Micro Devices Inc (AMD); i Maxim Integrated Products Inc, koje je prošle godine kupila kompanija. Analog Devices Inc. Čipovi kompanije Cypress Semiconductor, koja je sada u vlasništvu nemačke firme Infineon AG su takođe mogle da se vide. 

- To je prilično jednostavno, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik, koji je tražio anonimnost iz bezbednosnih razloga. Bez tih američkih čipova, ruske rakete i većina ruskog oružja ne bi funkcionisali.

Zapadne komponente u ruskom oružju ispitane su u okviru istrage koju je sproveo Rojters u saradnji sa Kraljevskim institutom ujedinjenih službi (RUSI), londonskim istraživačkim timom za odbranu, i iStories, istraživačkim vestima fokusiranim na Rusiju.

Dok su neki od sofisticiranijih zapadnih čipova u ruskom oružju godinama bili predmet posebnih uslova za izdavanje dozvola za izvoz, istraga je otkrila da mnoga naoružanja takođe sadrže uobičajene kompjuterske čipove i druge komponente koje se nalaze u potrošačkim proizvodima. Oni su lako dostupni i u mnogim slučajevima ne podležu ograničenjima izvoza.

Nakon invazije, Sjedinjene Države i druge zemlje zabranile su izvoz visoke tehnologije u Rusiju kako bi pokušale da osakate njenu odbrambenu industriju, a tehnološke kompanije su objavile da su obustavile sav izvoz u Rusiju. Ipak, tim za izveštavanje je otkrio da tok kompjuterskih delova zapadnih brendova u Rusiju nije prestao, sa hiljadama isporuka od invazije na Ukrajinu. Špediteri su uglavnom bili neovlašćeni dobavljači, ali su među njima bili i neki proizvođači, navodi Rojters.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati