Svet

[ Izvor: Mediji ]

08. 08. 2022. 21:15 0

CIA usmerava novac i resurse ka Kini

Zamenik direktora CIA Dejvid Koen stavio je do znanja zaposlenima u kontraterorističkom sektoru da je borba protiv Al Kaide i ostalih ekstremističkih grupa prioritet, ali je naveo i da će novac i resursi agencije biti značajno usmereni na Kinu, preneo je AP.

Godinu dana nakon završetka rata u Avganistanu američki predsednik DŽozef Bajden i vodeći bezbednosni zvaničnici manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim pretnjama od Kine i Rusije, dodaje američka novinska agencija.

Došlo je do tihog zaokreta u obaveštajnim agencijama, koje premeštaju stotine službenika na pozicije fokusirane ka Kini, a neki od njih su ranije radili na borbi protiv terorizma.

Kako dodaje AP, upravo je to poruka zamenika Koena koju je poslao zaposlenima pre nedelju dana, da je glavni prioritet agencije da shvati Peking i suprotstavi mu se.

Obaveštajci kažu da im je potrebno više informacija o Kini, posebno zbog nemogućnosti da se utvrdi uzrok pandemije kovida. Peking je optužen da je krio informacije o poreklu virusa.

Pomak u prioritetima podržavaju mnogi bivši obaveštajci i poslanici iz obe američke partije.

Kongres je pritisnuo CIA i ostale obaveštajne agencije da naprave Kinu glavnim prioritetom, prema rečima nekoliko ljudi upoznatih sa pitanjem, koji su govorili anonimno za AP.

Usmeravanje resursa ka Kini zahteva veće rezove svuda, uključujući i kontrateroristički sektor.

Konkretno, kongresmeni žele više informacija o kineskom razvoju naprednih tehnologija.

Pod predsednikom Si Đinpingom Kina je uložila milijarde dolara u razvoj kvantne nauke, veštačke inteligencije i ostalih tehnologija koje će verovatno da utiču na način na koji će budući ratovi da se vode i ekonomije da budu postavljene, dodaje AP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati