Svet

Direktno.rs

25. 07. 2022. 06:00 2

Drastično opala prodaja mobilnih telefona

U svetu je u drugom tromesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona, što je devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Razlog pada potražnje je manji raspoloživi dohodak zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, navodi analitička kompanija "Canalys".

Time je u drugom tromesečju nastavljen pad isporuka pametnih telefona koji je prisutan od početka godine, pa su dobavljači, kako ističu analitičari "Canalys", zbog gomilanja zaliha prisiljeni da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom delu godine poboljšali rezultat.

Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Apple-ovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika i da su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mesta po prodaji, a i među prvih pet jedini su povećali tržišni udeo.

Samsung je i dalje broj jedan u svetu i nakon drugog tromesečja 2022. drži i najveći tržišni udeo po isporukama pametnih telefona, od 21 odsto, što je i povećanje sa 18 odsto iz istog tromesečja 2021. godine, dok je drugi Apple sa tržišnim udelom od 17 odsto, takođe povećanim, sa prošlogodišnjih 14 odsto.

Među prvih pet dobavljača još su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udela u isporukama tih telefona, pa je tako udeo Xiaomija sa prošlogodišnjih 17 odsto pao na ovogodišnjih 14 odsto, Oppojev sa 11 na 10 odsto, a Vivov sa 10 na devet odsto.

Analitičari "Canalys" to komentarišu i prekomernom ponudom telefona srednjeg ranga i cene, koji se gomilaju na zalihama jer potrošači sa ograničenim budžetom u inflaciji preusmeravaju kupovinu na uređaje nižih cena, pa se očekuje da će dobavljači u narednim mesecima pojačati promocije i posebne ponude kako bi podstakli bolju prodaju i pre prazničnog perioda rasprodaja pred kraj godine.

- Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za ceo lanac snabdevanja pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput pooštravanja uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinskih procedura koje odlažu pošiljke. Zbog toga će za sve u tom lancu biti vitalna buduća saradnja dobavljača i kanala prodaje u praćenju potražnje i zaliha - kaže analitičar Tobi Zu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati