Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

21. 06. 2022. 22:27 2

"Smanjenje isporuke ruskog gasa - napad na nas"

"Smanjenje isporuke gasa Evropi ruskog energetskog giganta Gasproma predstavlja napad na nas", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Gasprom je prošle nedelje saopštio da će smanjiti isporuke goriva Nemačkoj preko gasovoda zbog odloženih popravki, dok je nemačka vlada tu odluku nazvala "političkom".

Kao rezultat smanjenja, Nemačka, Austrija i Holandija su odlučile da ponovo aktiviraju elektrane na ugalj kako bi smanjile potrošnju gasa.

Nemačka je takođe naložila punjenje rezervi gasa do 90 odsto uoči zime, kako bi se zaštitila od daljeg smanjenja snabdevanja.

- Kada uđemo u zimu sa polupunim zalihama gasa, a slavine su zatvorene, onda govorimo o teškoj ekonomskoj krizi u Nemačkoj - rekao je Habek.

Trenutno je nemački kapacitet skladišta gasa popunjen nešto ispod 60 odsto.

- Videli smo ovaj obrazac više puta - rekao je Habek.

Dodao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin pokušao da "napravi haos" na evropskim tržištima gasa prekidom snabdevanja Poljskoj i Bugarskoj medju drugim evropskim zemljama.

Da podsetimo, Rusija je počela da ograničava isporuke gasa zemljama koje odbijaju da ih plate u rubljama, nakon što su zemlje EU uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 24. februara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati