Svet

[ Izvor: European Western Balkans ]

06. 06. 2022. 15:15 8

Jovanjica, Krušik, Savamala i Belivuk u amandmanima na nacrt rezolucije EP o Srbiji

Evropski parlament pozvao je Srbiju da pruži vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u slučajevima sa visokim nivoom javnog interesa, stoji u najnovijoj verziji amandmana Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET). Poslanici EP zalažu se da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija preduzme neophodne mere u oblasti vladavine prava.

Zvanični Beograd poziva se da unapredi rezultate u istragama i slučajevima korupcije na najvišem nivou, uključujući oduzimanje imovine stečene kriminalom, navodi se u amandmanima.

Kako stoji u najnovijoj verziji amandmana, u koju je European Western Balkans (EWB) imao uvid, poslanici Evropskog parlamenta sa zabrinutošću primećuju da u slučajevima Krušika i Telekoma Srbija nema dostupnih informacija o toku istrage. Konstatuje se da je slučaj Jovanjice u toku sa dve odvojene optužnice i da se pojavljuju novi slučajevi korupcije na visokom nivou o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija.

Kada je u pitanju rušenje u Savamali, Evropski parlament ponovo poziva vlasti u Srbiji da istraže sve okolnosti i krivično gone sve odgovorne osobe za rušenje privatne imovine i konstatuje da je primećeno da je za taj slučaj osuđen samo jedan policajac "primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj".

- Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji - stoji u amandmanima u koje je EWB imao uvid.

Radi se o drugoj verziji takozvanih kompromisnih amandmana, koji nastaju kao rezultat dogovora među poslaničkim grupama da se slični amandmani spoje u jednistven tekst. S obzirom na to da je oko njihovog teksta već postignut konsenzus, očekuje se da bi oni verovatno mogli ući u konačni tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji. O finalnoj verziji Rezolucije prvo će se glasati ovog meseca u AFET-u, kojim predsedava Dejvid Mekalister.

Poslanici EP su takođe osudili "sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijskom prostoru koji se koristi za širenje mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama u Srbiji", spominjući primere ratnih zločinaca poput "Veselina Šljivančanina, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića".

Pozivaju se vlasti i državni službenici na poštovanje osnovnog prava na mirno okupljanje i uzdržavanje od upotrebe prekomerne sile, dodaju poslanici Evropskog parlamenta.

- Osuđuje se nasilje grupa ekstremista i huligana tokom mirnih protesta, kao što su bili oni tokom novembra 2021. protiv murala Ratka Mladića u Beogradu kao i ekološki protesti u decembru 2021. u Šapcu i Beogradu - stoji u tekstu amandmana i "žali" što se jedan broj građana suočio sa prekršajnim postupcima i poziva da se vlast uzdrži od tih "nesrazmernih ograničenja prava na mirno okupljanje".

U amandmanima se žali što je rad Narodne skupštine bio ograničen zbog nedostataka istinske političke debate između vladajućih i opozicionih partija i naglašava važnost međustranačkog konsenzusa o neophodnim reformama za osiguravanje napretka ka Evropskoj uniji.

- Evropski parlament zabrinut je zbog činjenice da Narodna skupština ne vrši svoju nadzornu ulogu i da dnevni red diktira isključivo izvršna vlast. Novo rukovodstvo i poslaničke grupe pozivaju se da se usredsrede na konstruktivne rasprave u Narodnoj skupštini za dobrobit građana Srbije - piše u amandmanima EP.

U dokumentu stoji i da je nekoliko nedavnih izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i izbor članova Upravnog odbora RTS-a u junu 2021, bilo kontroverzno. Sa zabrinutošću se konstatuje da neke javne ocene da je donošenje odluka REM-a politički pristrasno i podvlači se važno fer i transparentnost procesa dodela nacionalne frekvencije.

Poziv na prekid rada "regionalnog humanitarnog centra" u Nišu

U delu amandmana stoji i da se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi i poziva se Srbija da preispita svoje odnose sa Rusijom po pitanju odbrambene politike i da "prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom", poput "regionalnog humanitarnog centra u Nišu".

EP navodi da je "posebno zabrinut zbog narativa dezinformacija koje potiču iz Kremlja i distribuiraju se preko Sputnik Srbija i drugih domaćih aktera".

- Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče Russia Today i Sputnik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom pokrivenošću - stoji u tekstu evroparlamentaraca.

Primećuje se da se u javnosti daje nesrazmerna vidljivost trećim akterima i dodaje da je EP zabrinut i zbog sve veće vojne saradnje Srbije sa Kinom, uključujući sistem masovnog osmatranja u Beogradu i nedavnu isporuku raketnog sistema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati