Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 05. 2022. 10:58 13

U izveštaju Bilčika ni reč o najvećim SNS aferama

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, u nacrtu rezolucije o našoj zemlji, koji je predstavio evroposlanicima, nije uvrstio najveće afere koje se ubeležile vlast Srpske napredne stranke.

Jovanjica, Krušik, Savamala, afera "Telekom Srbija", slučaj "Belivuk", nisu nijednim slovom pomenuti u nacrtu dokumenta o Srbiji, koji je Bilčik dostavio kolegama iz Evropskog parlamenta i zbog toga su evroposlanici brojnim amandmanima insistirali da se još jednom apeluje na Beograd da razreši pomenute slučajeve.

U amandmanu, koji je podneo Demtris Papadakis, poslanik socijaldemokrata, ističe se da bi EP trebao da ponovi svoji poziv da se dođe do epiloga u vezi sa nezakonitim rušenjem u privatne imovine u Savamali, uz podsećanje na navode jedinog osuđenog u ovom slučaju, policajca Gorana Stamenkovića, koji je naveo da je bio prinuđen da preuzme krivicu za ovaj slučaj.

On je izrazio i zabrinutost da bi slučaj "Savamala" mogao da zastari u narednih nekoliko godina.

Identičan amandan predložila je i poslanica zelenih, Viola fon Kramon, koja je predložila da se apeluje na srpske vlasti da u potpunosti istraže slučaj i da otvore pitanje krivične odgovornosti za sve odgovorne osobe.

Amandman praktično iste sadržine predložila je i grupa liberala iz Evropskog parlamenta.

U narctu rezolucije, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi.

Na ovaj predlog, poslanik Papadakis je podneo amandman u kom dodaje da bi Srbija morala da intenzivira napore posebno u rešavanju slučajeva sa visokim nivoom javnog interesa, te da unapredi svoje rezultate u istragama, podizanju optužnica i osuđujućim presudama u slučajevima korupcije na visokom nivou i da se to odnosi i na konfiskaciju imovine stečene kriminalom.

- Sa zabrinutošću primećujemo da nijedan od slučajeva pomenutih u prethodnim izveštajima - Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija nije u potpunosti procesuiran od strane pravosuđa, niti je u potpunosti istražen. Sa zabrinutošću primećujemo i pojavu novih slučajeva korupcije na visokom nivou. Pozivamo srpske vlasti da pokrenu detaljnu istragu o onome što je otkriveno u Pandorinim dokumentima i da implementiraju zakone o sprečavanju korupcije u skladu sa pravnim tekovinama EU i preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije) - navodi se u amandamnu.

Identičan amandman podneli su i predstavnici liberala, kao i poslanica zelenih Viola fon Kramon, inače "izvestilac u senci" te grupacije za Srbiju.

Papadakis i Fon Kramon su u posebnim amandamnima predložili da EP pozove vlast u Srbiji da istraži navodne veze između kriminalnog klana Veljka Belivuka i pojedinih predstavnika vlasti i političara iz vladajućih stranki. Oni su apelovali da se procesuiraju svi odgovorni.

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, predstavljen je u drugoj polovini aprila. U dokumentu se poziva naša država da uvede sankcije Rusiji, a izražena je i zabrinutost, između ostalog, zbog vladavine prava, zbog pritiska na pravosuđe, ograničene slobode medija, zastrašivanja i napada na novinare, ali i uticaja kineskih investicija na životnu sredinu.

Veliki deo evroparlamentaraca smatrao je, kako piše Nova, da je predlog rezolucije previše blago tretira situaciju u Srbiji, stoga je podneto više od 400 amandmana. To ne znači da će svi oni biti usvojeni. O tome koji će predlozi biti usvojeni u nerednim danima će pregovarati četiri vodeće poslaničke grupe u EP.

Četiri vodeće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, od kojih će zavisiti sadržaj Rezolucije o Srbiji, čine Evropska narodna partija, S&D (socijalisti i demokrate), "Obnovimo Evropu" (liberali) i Zeleni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati