Svet

18. 05. 2022. 09:08 12

Švedska i Finska predale zahtev za članstvo u NATO

Švedska i Finska zvanično su predale zahtev za članstvo u NATO, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

I Švedska i Finska su bile neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO-u jedna je od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosnoj strukturi.

- Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma.

- Srdačno pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećaće našu zajedničku bezbednost - rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske veoma ojačalo u Baltičkom moru.

Zahtev za članstvo sada mora da razmotri 30 država članica NATO-a. Očekuje se da će taj proces trajati oko dve nedelje, iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske. Turska je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritikujući te dve nordijske zemlje "zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO".

Ukoliko prepreke budu prevaziđene, a razgovori o pristupanju prođu kako se očekuje, Švedska i Finska mogle bi da postanu članice u roku od nekoliko meseci. Proces obično traje od osam do 12 meseci, ali NATO želi da se brzo pokrene s obzirom na pretnju od Rusije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati