Svet

[ Izvor: Mediji/Rojters ]

10. 05. 2022. 20:58 1

Belorusi raspoređuju trupe kod ukrajinske granice

Beloruske oružane snage saopštile su danas da će Belorusija, kao odgovor na rastuću pretnju Amerike i saveznika, rasporediti trupe za specijalne operacije u tri područja u blizini ukrajinske granice, javlja Rojters.

Nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas izjavio da je Rusija pristala da pomogne Belorusiji u proizvodnji raketa, beloruske oružane snage saopštile su da će Belorusija rasporediti svoje „trupe za specijalne operacije“ u tri područja u blizini granice sa Ukrajinom na jugu države zbog toga što, kako kažu, Zapad raspoređuje sve više svojih trupa na beloruskim granicama.

- SAD i njihovi saveznici nastavljaju da jačaju svoje vojno prisustvo na državnim granicama Republike Belorusije. Uspostavljena grupacija se više nego udvostručila u proteklih šest meseci u kvantitetu i kvalitetu - kazao je danas načelnik Generalštaba Viktor Gulevič i dodao da Belorusija takođe raspoređuje "protivvazdušne, artiljerijske i raketne jedinice za vežbe na zapadu".

To uvećano vojno prisustvo zapadnih saveznika, kaže načelnik, "svedoči o rastućoj pretnji Republici Belorusiji“.

Inače, Belorusija se mesecima žalila na gomilanje NATO vojnika u blizini beloruskih granica sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, podseća Rojters.

Što se tiče ruskog oružja u beloruskoj vojsci, Lukašenko je danas izjavio da je Rusija pristala da pomogne Minsku da proizvodi rakete Iskander, koje Rusija koristi u Ukrajini, kao i da želi da Belorusija nastavi da koristi ruske raketne sisteme S-400 and S-300. Zatim je rekao i da je beloruska vojska spremna za borbu i da će, u slučaju spoljne agresije, moći da "nanese neprihvatljivu štetu neprijatelju".

- Mi smo realisti, razumemo da nećemo moći da pobedimo NATO. Međutim, imamo oružje da nanesemo štetu, posebno na teritorijama sa kojih ćemo biti napadnuti - kazao je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati