Svet

[ Izvor: Blumberg ]

10. 05. 2022. 18:03 27

Vraćaju se 30 godina unazad: Izveštaj ruskog ministarstva

Rusija se suočava sa najvećim padom privrede u gotovo tri decenije dok raste pritisak sankcija koje su uvele Sjedinjene Američke Države i saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, a što proizlazi iz interne prognoze ruskog Ministarstva finansija do kojeg je došao "Blumberg".

Bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će se u Rusiji verovatno smanjiti za čak 12 odsto, što je više od pada od osam procenata koji očekuje tamošnje Ministarstvo privrede, tvrde osobe upoznate sa tim procenama, a koje su o tim internim razmatranjima govorile pod uslovom da ostanu anonimne.

Istovremeno, sama ruska vlada nije objavila javnu prognozu.

Ta procena dovodi ekonomske posledice na nivo privrednih previranja ranih devedesetih godina prošlog veka, kada se ruska privreda iz sovjetske ere počela transformisati prema kapitalizmu uz ekonomsko "stezanje" kakvo nije bilo viđeno od Drugog svetskog rata.

- Glavne negativne stvari su naftni embargo, odustajanje Evropske unije od ruskog gasa, zajedno sa odlascima stranih firmi - rekla je Natalija Lavrova, glavna ekonomistkinja ruske firme za finansijske usluge BCS Financial Group iz Moskve.

- Sve će se to verovatno postupno razvijati sa mnogo negativnih posledica u 2023. godini - dodala je.

Brisanje učinaka decenija rasta

Ali, isključujući te faktore i procenjujući samo na temelju trenutnih sankcija, ona predviđa smanjenje od 10,8 odsto u 2022. i oko 5 procenata u 2023. godini.

Nacionalna banka Rusije saopštila je 29. aprila da ove godine očekuje smanjenje između 8 i 10 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je pad od 8,5 posto, dok je Blumbergovo istraživanje među ekonomistima pokazalo srednji pad od 10,3 posto.

Ako se interna prognoza ruskog ministarstva financija pokaže tačnom, to bi izbrisalo učinke otprilike čitave decenije privrednog rasta, smatra izvor upoznat sa prognozama.

Neizvesnost oko ekonomskih izgleda ostaje vrlo visoka kako se rat u Ukrajini nastavlja, a SAD i saveznici raspravljaju o daljim sankcijama, uključujući one na ključne izvozne proizvode poput nafte, navode izvori.

Službe za odnose sa medijima Ministarstava finansija i privede nisu odgovorile na Blumbergove upite za komentar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati