Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 12. 2021. 11:37 10

Poslanici EU traže osudu saradnje srpske policije i huligana

Na dnevnom redu sednice Evropskog parlamenta danas će se naći prinudni rad zaposlenih u kineskoj fabrici Linglong, ali i nasilje koje je viđeno tokom ekoloških protesta. Kako saznaje Nova.rs, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate) uputila je, pored toga, amandman kojim se zahteva da EP osudi zajedničko delovanje srpske policije i huligana.

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica.

Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom(koja je ujedno i njihov pridruženi član).

Poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog zbog položaja radnika u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu, nasilju na ekološkim protestima, ali su napomenuli da Srbija i dalje kaska kad je reč o medijskim slobodama, navodeći primer napada na opozicionarku Mariniku Tepić kao pokazatelj kako funkcionišu mediji koje sponzoriše vlast.

Pred sednicu EP, iz redova socijaldemokrata je upućen amandman koji se odnosi na nedavne događaje u vezi sa zaštitom murala Ratka Mladića na Vračaru.

- Predlažemo da se osudi uloga huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. Incidenti koji su pratili taj događaj razotkrili su bliske veze huligana i policije - navodi se u tekstu.

Podsetimo u sličnom tonu su se poslanici EP osvrnuli i na nedavne ekološke proteste i činjenicu da su i tu huliganske grupe i policija koordinisano delovali.

- Izražavamo zabrinutost zbog očigledne nespremnosti vlasti da obezbede trajno uklanjanje murala, koje je u suprotnosti sa željama stanara i opštinskim odlukama - navodi se u amandamnu koji će danas biti predložen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati