Svet

[ Izvor: Danas ]

08. 09. 2021. 17:22 0

Kampanja „Budi e-Srbin“ u Hrvatskoj pred popis stanovništva

Gospodin Srbljanović, koji deluje vrlo preplašeno, sa crnom zaštitnom maskom na licu, crnom kapom na glavi i rukavicama najpre spušta roletne i zamračuje stan, osluškuje komšijin zid, izbacuje SIM karticu iz mobilnog telefona i uništava je, uključuje glasnu muziku pre nego što je na laptopu otvorio stranicu e-srbin.hr za onlajn popisivanje stanovništva i u odeljku za narodnost ukucao – Srbin.

Nakon što obavi popisivanje, začuje zvono na vratima. Otvara vrata utom komšija kaže: „Hej, Srbine, ajde molim te stišaj to malo, dijete mi spava“. Ove godine na popisu stanovništva možeš da se popišeš onlajn i izjasniš se koje si narodnosti, a da niko to ne sazna, poručuju u spotu.

- Kampanja Srpskog narodnog vijeća „Budi e-Srbin“ se nastavila televizijskim spotom nakon postavljanja jumbo plakata koji su bili uništavani i šarani. Želja svih srpskih institucija jeste osnažiti pripadnike našeg naroda po pitanju nacionalnog izjašnjavanja, relaksirati ih jer nažalost i dalje postoji strah. Fokus je u prvom dijelu na Srbe u velikim gradovima - pojašnjava za Danas Anja Šimpraga, zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru. 

Dodaje da su mediji „jako dobro reagirali na objavljeni spot, reakcije ljudi pratimo i u vidu komentara na društvenim mrežama gdje možete pročitati zaista svašta“. Obično je grupa onih koji su protiv ovakvih važnih pitanja glasnija što ne znači da većina građana misli tako, navodi naša sagovornica. - - Znamo koja su naša prava, radit ćemo na tome da ih konzumiramo koliko god je to moguće i pozivamo ljude da budu ono što jesu, bez straha - zaključuje Šimpraga.

Potpredsednik vlade iz redova SDSS Boris Milošević smatra da je kampanja „Budi e-Srbina“ je važna navodeći da su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su želele da pokrenu jednu „afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantuje – dakle svoju nacionalnu i versku pripadnost“. Milošević kaže da su reakcije pozitivne, iako očekuje i neke negativne ali, kako navodi, važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmerena protiv nikog. „Verujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom“, dodao je.

Od narednog ponedeljka u Hrvatskoj počinje prva faza popisa stanovništva koja traje do 26. septembra kada će građani moći sami da se popišu preko sistema e-Građani dok će u drugoj fazi ( 27. Septembar do 17. Oktobar), popisivači izlaziti na teren kako bi popisali one koji se nisu sami popisali onlajn, obavili kontrolu i ispravili eventualne greške nastale samopopisivanjem građana.

Na teren kreće osam hiljada popisivača i više od 1100 kontrolora, a novina je, navode nadležni, da će oni koji odbiju da se popišu biti novčano kažnjeni u iznosu od dve (31 hiljada dinara) do pet hiljada kuna (oko 78 hiljada dinara).

Za potrebe kampanje otvorena je i stranica e-srbin.hr na kojoj se nalaze odgovori na sva ključna pitanja vezana za popis za pripadnike i pripadnice srpske nacionalne manjine. Stoji i da je prema ustavnom zakonu propisano je da se pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5 odsto u Hrvatskoj, garantuje najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mesta pripadnika te nacionalne manjine u Saboru. Ako učestvuju u stanovništvu opština i gradova sa više od 15 odsto te u županijama sa više od pet odsto, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmernu zastupljenost u predstavničkim telima, piše na sajtu.

Sudeći prema plakatu koji je neki dan osvanuo ni „druga strana“ ne miruje. Tako se u Rijeci pojavio plakat na kojem se Srbi pozivaju da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve. Na postavljenom plakatu piše: Hrvat, pravoslavac, Hrvatska pravoslavna crkva, koja su u kvadratićima ispred njih označeni kvačicom. S desne strane piše „Udruženje hrvatskih pravoslavnih branitelja“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati