Svet

[ Izvor: IN4S ]

07. 09. 2021. 16:08 0

Iguman Danilo: Berane spremne za doček patrijarha

Arhimandrit Danilo Trpčevski, iguman manastira Đurđevi stupovi u Beranama, rekao je za TV Prva, da su još pre mesec dana počele pripreme za svečanost ustoličenja vladike Metodija i doček patrijarha Porfirija 26. septembra u ovom manastiru.

- Buldožeri i razne mašine već uređuju teren. Uveliko teku pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija. Ovde ne može da bude nikakvih problema, niti će ih ikada biti - kaže arhimandrit Trpčevski, prenosi IN4S.

Arhimandrit se telefonski uključuio u Jutarnji program TV Prva, a u studiju je bio Nenad Čanak, pa je Trpčevski iskoristio priliku da kaže da nije umesno da se političari bave Crkvom, jer se Crkva okuplja oko Hrista, a Nenad Čanak se okupio oko svoga Hrista, a to je Milo Đukanović.

- Da je bilo sreće, Arhijereji, njih 41, koji su došli na ustoličenje na Cetinju bili bi prisutni i oni bi govorili najbolje i najprisnije i najrealnije o događaju koji se dogodio. Kako što je ružno da se mi sveštenici bavimo politikom, tako je isto ružno da se i političari bave Crkvom. Jer nama je Hristos glava i mi se okupljamo oko Hrista, a političari se okupljaju oko predsednika, a u ovom slučaju, kao gospodin Čanak koji se okupio oko svoga Hrista, a to je Milo, koji je naravno i nekršten. Mi se okupljamo Hrista i mi služimo u ime Hristovo, a ja u izlaganju Nenada Čanka nijednom nisam čuo da je pomenuo da je nama glava Hristos i da je nama Bog Hristos kome služimo, a ne služimo mi ni Rusiji, ne služimo ni predsednicima, ni političkim strankama, nego naše služenje je služenje Svete božanske liturgije u hramovima i naravno u poslušnosti nadležnim episkopima, patrijarsima i poštujući njihove odluke, kao odluke koje donosi Crkva, sa prizivom Svetoga duha - kazao je iguman.

On je podsetio da arhijereji koji su došli, nažalost nisu mogli da dođu na Cetinje.

- Nisu bili oni koji treba da budu, ali su bili oni koji ne treba da tu budu. Nenad Čanak i Milo Đukanović i Veljović. Po mom mišljenju, trebalo je da dođu arhijereji iz celog sveta. Bilo je malo i nezgodno i sramota da dočekamo goste automobilskim gumama i ostali stvarima. Ne mislim da su to Cetinjani, to su ljudi skupljeni iz cele Crne Gore, koji su nemo poslušni prošlom režimu, koje gonio Crkvu i vladike - rekao je arhimandrit Danilo i dodao:

- Čanak je učen čovek, ali sveti Kozma Etolski, jedan veliki svetac iz 19. veka, je govorio da će zlo doći od učenih ljudi, ne od prostih. Učenje, znanje, je mač sa dve oštrice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati