Svet

Direktno.rs

04. 09. 2021. 18:24 22

Porfirije: Sve bih vas stavio u srce i zaključao (VIDEO)

U Podgorici u dočekan je danas patrijarh Porfirije koji je danas doputovao u dvodnevnu, prvu posetu Crnoj Gori otkako je izabran za patrijarha SPC. Povod za dolazak patrijarha je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će se održati sutra na Cetinju.

Doček je organizovan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba. Na skupu su i premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović...

On se na početku zahvalio svim crkvenim velikodostojnicima, političarima i prisutnom narodu.

- Vaša Svetosti, Vi kao naslednik Svetoga Save došli ste da posetite i utvrdite crnogorsko-primorsku mitropoliju. Vaša služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela SPC i pravoslavni narod koji su u vašoj nadležnosti objedinjuje se oko svetog patrijaršijskog prestola. Sa Vama je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Drago mi je što sa Vama večeras dođe arhijereji patrijaršija iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu - naveo je na početku izlaganja mitropolit Joanikije uz gromoglasni aplauz prisutnih građana.

Potom se okupljenima obratio i patrijarh srpski Porfirije.

- Gledajući sve vas ovde sabrane najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore stavio u svoje srce i zaključao. I zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo. Najradije bi se ćutke skupio u kriptu gde su smeštene kosti pastira opustošene Crne Gore. u kriptu u kojoj se nalazi telo našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija - kazao je on.

Okupljeni su nosili zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije.

Grupa Nikšićana u automobilima, ali i bagerom pristigla je na litiju u Podgorici.


SItuacija uoči ustoličenja mitropolita Joanikija je uzavrela, a demonstranti koji se protive njegovom ustoličenju na Cetinju blokirali su nekoliko puteva, a bilo je i sukoba sa policijom. 

U Podgorici je, za sada, situacija mirna. Očekuje se da će se građanima nakon bogosluženja obratiti mitropolit crnogorski Joanikije.


Demonstranti se protive tome da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru, odnosno na Cetinju, pa su iz tog razloga organizovali proteste, a povodom dešavanja oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji je pozvao na očuvanje mira.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati