Svet

[ Izvor: Mediji ]

28. 08. 2021. 18:13 14

Krivokapić odgovorio Milu na pretnje

Današnja izjava predsednika Mila Đukanovića o ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno je ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori, izjavio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

On je na taj način komentarisao izjavu Đukanovića da će, ukoliko se ne promeni mesto ustoličenja Joanikija, 5. septembra biti na Cetinju da bi branio čast većinske Crne Gore.

Krivokapić je u pisanoj izjavi ponovio da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje Mitropolije na Cetinju i da će država obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo.

- Gde će toga dana biti Đukanović najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrejava sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje - kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, kao predsednik Crne Gore Đukanović mora već jednom naučiti da štiti Ustav i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi – na Cetinju.

- Đukanović jednom treba da stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan - poručio je Krivokapić.

Podsetimo, predsednik Crne Gore Milo Đukanović apelovao je da se ne insistira na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da se to obavi u nekom drugom hramu. Đukanović je ocenio da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

- Čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmestiti događaj iz Prestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost... Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju - rekao je Đukanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati