Svet

Direktno.rs

18. 08. 2021. 13:10 1

Istraživanja pred izbore u Nemačkoj: Sprema se Vlada Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala?

Samo nešto više od mesec dana ostalo je do održavanja redovnih parlamentarnih izbora Nemačkoj, a poslednja istraživanja, kao i trendovi kretanja raspoloženja birača poslednjih meseci, ukazuju da nakon odlaska Angele Merkel može doći do tektonskih političkih promena nakon kojih će naveći gubitnik biti njen CDU/CSU.

Porast podrške proteklih nedelja, doveo je nemačke Socijaldemokrate (20-21 odsto) do prednosti u odnosu na Zelene (17,5-19 procenata), CDU/CSU blago pada (23-25 odsto), liberali su na stabilnih 12 posto, a ekstremni AFD na svojih 10-11.

Sve ovo sugeriše da bi popularni kandidat Socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc mogao da vodi trojnu koalicionu Vladu nakon saveznih izbora 26. septembra u kojoj bi bili i Zeleni i Liberali.

Armin Lašet, konzervativni kandidat za naslednika Angele Merkel na mestu kancelarke, doživeo je pad podrške nakon što je viđen kako se smeje tokom posete gradu pogođenom katastrofalnim poplavama. SPD je osetio trenutak, krenuo u napad, i sada ima ozbiljnu šansu da nakon izbora obezbedi parlamentarnnu većinu.

Istraživanja pokazuju da se CDU/CSU suočava sa krizom liderstva nakon najave povlačenja Merkelove. Na hipotetičkom direktnom glasanju za kancelara, kandidat socijaldemokrata SPD Olaf Šolc sa oko 29 odsto podrške bio bi daleko ispred Armina Lašeta CDU/CSU koji je nas sa samo 15 procenata podrške, ispred kandidatkinje Zelenih, Analen Berbok sa 13.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati