Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

09. 06. 2021. 12:12 0

Uhapšene sudije koje je Mamić optužio za korupciju

Hrvatska policija uhapsila je jutros u Osijeku četiri osobe, među njima troje sudija koje je bivši funkcioner Fudbalskog kluba Dinamo Zagreb Zdravko Mamić optužio za korupciju.

Policija je u saopštenju navela da se nad uhapšenima sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili krivična dela protiv službene dužnosti. U toku je sprovođenje hitnih dokaznih radnji.

Akcija je sprovedena u koordinaciji s Kancelarijom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija.

Prema navodima medija, uhapšeni su sudije iz Osijeka, Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, kao i preduzetnik Drago Tadić.

Krušlinov advokat, Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za N1 da je njegov branjenik uhapšen.

- Mislim da u ovoj priči Krušlin nema šta da krije, on je taj koji je osudio Mamića, on je taj koji mu je dao visoku kaznu i on je taj čija je kazna potvrđena na Vrhovnom sudu - dodao je advokat.

On je objasnio da je postupkom obuhvaćen i Mamić, koji je još pre tri godine pobegao u BiH, i da će biti zanimljivo pratiti kako će postupiti vlast u toj zemlji.

Nakon što je Vrhovni sud u martu potvrdio prvostepenu presudu osječkog suda kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, Mamić je optužio predsednika Vrhovnog suda Đuru Sesu i osiječke sudije Vekića i Krušlina za korupciju i primanje mita.

On je na konferenciji za novinare u Mostaru rekao da ga je Vekić reketirao, kao i da mu je isplatio više od 500.000 evra, koje je trebalo da podeli sa sudijama Krušlinom i Kvesićem.

Mamić je u oktobru prošle godine USKOK dostavio USB stik s optužbama protiv sudija.

Zbog druženja s Mamićem, Krušlin i Vekić su ranije suspendovani do okončanja disciplinskog postupka koje je pokrenulo Državno sudsko veće.

Inače, suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove bliskosti s više zagrebačkih sudija.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta doneo pravosnažne presude u slučaju braće Mamić zbog izvlačenja višemilionskih iznosa iz Dinama.

Zdravku Mamiću potvrđena je kazna od šest i po godina zatvora, dok je njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić osuđen na četiri godine i osam meseci.

Po pravosnažnosti presude, Zoran Mamić je podneo ostavku na mesto tenera Dinama, a ubrzo je pobegao u BiH.

Tamo se od ranije nalazi i Zdravko Mamić, koji je u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, pobegao još uoči izricanja prvostepene presude sredinom 2018.

Početkom marta na sudu u Osijeku počelo je drugo suđenje braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama kojeg su, prema navodima optužnice, oštetili za oko 200 miliona kuna (26 miliona evra). Tim postupkom obuhvaćen je i sin Zdravka Mamića, Mario Mamić i još nekoliko osoba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati