Svet

[ Izvor: Vijesti ]

06. 06. 2021. 15:35 0

"Srbijanski tabloidi dobili društvo, crnogorski ih slede"

Srbijanski tabloidi već godinama sprovode najprizemniju propagandu u vrijeme turističke sezone pa naslovi o izmišljenim morskim nemanima na Crnogorskom primorju nisu odavno rijetkost. Na tu propagandu su se nadovezali i pojedini mediji iz Crne Gore koji su serijski objavljivali fotografiju iz jednog starogradskog lokala u Budvi sa naslovima da se sa srpskim trobojkama dočekuju turisti.

Budvanski ugostitelji nisu željeli da zvanično pričaju, ali su komentarisali da je to nastavak propagande koja se vodi kako bi se Budva uoči sezone predstavila kao destinacija u koju su samo dobrodošli gosti iz susjedne Srbije, pišu crnogorske Vijesti.

Fotografija koja je očigledno namjenski slikana da prikaže samo sto sa zastavama Srbije i Rusije je izazvala bujicu komentara, a tek nakon toga su se pojavile fotografije gdje se vidi da su na ostalim stolovima razne zastave - od skoro svih susjednih država do egzotičnih destinacija.

Tu "vijest" su iskoristili i regionalni tabloidi, svako iz svog ugla - neki da osude navodni nacionalizam, drugi da glorifikuju nešto što ne postoji.

Turistički poslenici smatraju da treba da reaguju nadležni i da pod hitno stanu na put propagandi kojom se urušava imidž Budve i ugrožava ključna sezona za opstanak brojnih privrednika.

Budva je prvoklasna turistička destinacija i polovina crnogorskog turizma, a ovakve "vjesti" imaju za cilj sa jedne strane da unište predstojeću sezonu, a sa druge afirmisati narativ bivšeg režima o navodnoj odmetnutnosti Budve od Crne Gore, saopštio je Dragan Krapović, poslanik Demokratske Crne Gore i bivši predsjednik Opštine Budva povodom toga što su pojedini mediji u Crnoj Gori objavili fotografiju iz budvanskog lokala na kojoj se vide samo zastave Srbije i Rusije.

- Ni jedna ni druga namjera neće pogoditi cilj sigurno, tako da pozivam sve da se okanemo ćorava posla i damo doprinos što boljoj posjeti s svih emitivnih tržišta. Posebno mjesto kod nas Crnoj Gori imaju gosti i tržište bratske nam Srbije, i naravno da su njihovi gosti više nego dobrodošli u Budvu i Crnu Goru - istakao je Krapović.

On je dodao da je vrijeme politički motivisanih i ekonomski samoubilačkih odluka prošlo i neće se vratiti.

- Zatvaranja granica i šikaniranja gostiju neće biti i to treba svi da shvate i prihvate. Crna Gora je otvorena za sve, a pogotovo Budva prednjači u tom smislu, u pitanju je kosmopolitiska sredina i grad star dva i po milenijuma, mnoge je vlasti, države i carstva vidjela kroz istoriju, ali je uvjek bila primjer otvorenosti, suživota i poštovanja. Bez obzira ko sta misli o karakteru ove vlasti, nije dobro da predstavljamo sebe kao zatvorenu sredinu, zarad afirmacije narativa bivšeg režima i pozivam sve medije, i sve građane Crne Gore da zajedno pošaljemo što jaču poruku dobrodošlice svima, počev od Srbije pa do svih ostalih djelova planete - rekao je Krapović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati