Svet

[ Izvor: 021.rs ]

02. 05. 2021. 11:26 1

Australija svojim građanima zabranjuje da se vrate u zemlju!

Australijskim stanovnicima i građanima koji su boravili u Indiji u periodu od 14 dana od datuma kada planiraju da se vrate kući, od 3. maja zabranjen je ulazak u Australiju, a onima koji ne poslušaju prete novčane kazne i zatvor, rekli su vladini zvaničnici.


Ovim privremenim rešenjem za hitne slučajeve Australija je prvi put za svoje građane povratak kući uvela kao krivično delo. Ovaj potez deo je strogih mera kojima se zaustavljaju putnici u Australiju iz Indije zbog dramatične epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih i umrlih u toj zemlji, prenosi sajt 021.

Ograničenja stupaju na snagu u ponedeljak, 3. maja, a kršenje zabrane rizikuje novčanu i kaznu zatvora do pet godina, rekao je ministar zdravlja Greg Hant.

- Vlada ne donosi ove odluke olako. Međutim, od ključne je važnosti da se zaštiti integritet australijskog sistema javnog zdravlja i karantina i da se broj slučajeva infekcije u karantinskim objektima svede na nivo kojim se može upravljati - rekao je Hant.

Vlada će ponovo preispitati mere ograničenja 15. maja.

Nela Džanakiramanan, australijski hirurg sa porodicom u Indiji, rekla je da je odluka da se "kriminalizuju" Australijanci koji se vraćaju iz Indije nesrazmerna i previše kaznena.

- Australijanci indijskog porekla ovo vide kao rasističku politiku, jer se prema nama ponašaju drugačije nego prema ljudima iz drugih zemalja koji su imali slične talase infekcije poput SAD, Velike Britanije i Evrope. Veoma je teško osetiti bilo šta drugo osim ciljanja na etničke grupu - rekla je ona.

Portparol ministra zdravlja odbacio je stav da je privremeno zaustavljanje dolazaka iz Indije pristrasna mera, rekavši da je to teška, ali neophodna odluka koja se odnosi "na sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili veru". Grupe za ljudska prava izrazile su ogorčenje zbog zabrane, ukazujući na to da bi vladin fokus trebalo da bude na poboljšanju svog sistema karantina, a ne na kažnjavanju.

- Ovo je nečuven odgovor. Građani Australije imaju pravo na povratak u svoju zemlju - rekla je australijska direktorka "Hjuman rajts voča", Elejn Pirson.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati