Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

06. 04. 2021. 15:49 1

Krivokapić dostavio predlog za smenu Leposavića

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Predlog za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića.

U obrazloženju predloga, Kriokapić je naveo da je javno delovanje Leposavića od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. godine, pišu podgoričke Vijesti.

Podseća da je Sporazum, koji su potpisali Krivokapić (koalicija "Za budućnost Crne Gore"), Aleksa Bečić ("Mir je naša nacija") i Dritan Abazović ("Crno na bijelo") bio programski osnov za formiranje 42. Vlade Crne Gore.

Njime je, kako navodi, pored ostalog, predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno priznate obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

- U tom smislu uvažavanje međunarodnih sudskih instanci od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU - naveo je Krivokapić u obrazloženju Predloga.

Dodaje da je Leposavić odgovarajući na pitanje u Skupštini, koje je glasilo: "Da li ste Vi, kao ministar pravde, koji je između ostalog zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate da se u Srebrenici dogodio genocid i da li bi se poklonili žrtvama Srebrenice?", relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugodlsviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao delo genocida.

- Takvim činom se doprinosi rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode, što je nedopustivo, jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu i narušava se obaveza Crne Gore proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojoj se Crna Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnom sudu za bišu Jugoslaviju - naveo je Krivokapić.

U obrazloženju se dodaje da se na taj način iskazuje nepoštovanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije o njenom prihvatanju koju je 2009. prihvatila Skupština Crne Gore, ugrožava međunarodni ugled države Crne Gore i same Vlade kojoj pripada Leposavić.

- Vlada čiji sam predsednik ne pretenduje da sudi o događajima koji su se odigrali dve i po decenije pre njenog konstituisanja. Osnovne ideje, afirmisane Ekspozeom mandatara prilikom izbora Vlade, jesu sveopšte pomirenje u društvu, okrenutost ka budućnosti i afirmacija zakonitosti u radu javno-pravnih organa - piše u obrazloženju.

Krivokapić navodi da je za očekivati bilo da politička partija, "koja je dovela do ekonomskog sloma državu Crnu Goru i koja je bila aktivni sudionik ratnih događaja 90-ih", ima potrebu da, u nedostatku bilo kakve progresivne ideje, nastoji da generiše stalni društveni sukob, ali je neopravdano da bilo koji od ministara prihvata takav javni diskurs.

- Ne ulazeći u lično mišljenje koje Vladimir Leposavić ima o ratnim događajima u bivšoj Jugoslaviji smatram da postoji objektivna odgovornost za ovakvo njegovo činjenje i da je bio dužan da kao ministar zadužen za oblast pravde i manjinskih prava, iskaže poseban senzibiltet u odnosu na pravosnažne sudske odluke i osećanja manjinskih naroda u Crnoj Gori - naveo je Krivokapić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati