Svet

[ Izvor: Beta ]

02. 03. 2021. 15:17 0

Gorbačov proslavio 90. rođendan u karantinu

Mihail Gorbačov, poslednji lider Sovjetskog saveza i jedan od arhitekata kraja Hladnog rata, proslavio je danas 90. rođendan, u bolničkom karantinu.

Čestitke su mu uputile brojne ličnosti širom sveta, među kojima su ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik SAD Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel.
Gorbačov obeležava rođedan u ruskoj bolnici u kojoj se nalazi za "vreme trajanja epidemije", saopštila je Fondacija Gorbačov i dodala da je bivši predsednik "umoran" od ograničenja uvedenih protiv koronavirusa.

Tokom vlasti između 1985. i 1991. godine, Gorbačov je sproveo demokratske reforme poznate kao Perestrojka koje su mu donele ogromnu popularnost na Zapadu. On je 1990. dobio Nobelovu nagradu za mir za "mirno okončanje Hladnog rata".

Međutim, za mnoge Ruse je Gorbačov odgovoran za raspad Sovjetskog saveza 1991. godine posle neuspelog državnog udara sovjetskih konzervatica protiv njegove politike otvorenosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati