Svet

[ Izvor: Beta ]

19. 01. 2021. 13:40 20

"Zamoliću Vučića da deo vakcina ustupi Srpskoj"

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Republici Srpskoj dodeli deo vakcina protiv koronavirusa, koje Srbija ima.

- Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes odredenog broja ljudi za vakcinaciju - kazao je Dodik.


Banjalučki mediji su preneli da je on rekao da je Srbija, gde je danas počela masovna vakcinacija, "na najbolji mogući način" obezbedila vakcine, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao BiH.

- Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići - rekao je Dodik.

On je kao "krajnje nekorektno" ocenio što se zemlje koje su uspele da vakcinišu znatan deo svog stanovništva, na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je ocenio da je sistem Kovaks "očigledno u kolapsu" i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

- O tome može samo da se nagadja, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim gradjanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča - ocenio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da je tim načinom onemogućeno da razni faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, budu kupac vakcina.

- Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina - kazao je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara, Zoran Tegeltija, nedavno je izjavio da će prve količine vakcina protiv korona virusa u BiH stići krajem januara i da će to biti vakcina "Fajzer".

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić danas je takođe rekao da od Kovaks programa krajem januara očekuje prvu isporuku vakcina za BiH i RS.

On je rekao da bi u RS uskoro mogle da stignu ruske vakcine "Sputnjik V", mada nije jasno kako, s obzirom na to da je za to potrebna dozvola Agencije za lekove BiH, kao i jer entiteti ne mogu samostalno naručivati vakcine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati