Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

11. 12. 2020. 15:08 1

"Milo, ostavi već jednom Amfilohija na miru!"

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije kazao je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović "pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori".

On je reagovao na intervju Đukanovića agenciji Beti, u kojem je predsednik Crne Gore, između ostalog, rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da "ta ideja na startu nije bila odbačena". Joanikije je nakon tih reči poručio Đukanoviću da ostavi Amfilohija na miru.

- Budući da je blaženopočivši Mitropolit predložio osnivanje pomenutog Saveta, on je i tim potezom kao i ukupnim arhipastirskim delovanjem dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije. Nikad, i ni u jednoj prilici - naveo je Joanikije.

Dodao je da je "kobna bila greška Đukanovića što je poverovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije".

- Bezuspešno je i sa nekom vrstom opsednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu. Đukanoviću, ostavi već jednom mitropolita na miru - kazao je Joanikije.

On je naveo i da Đukanović, "za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da proverava kako je Crkva sticala imovinu za poslednjih osam vekova".

- Principijelno, nema šta. Svi su jednaki pred zakonom osim predsednika. Milo takođe kaže da je on hteo da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podela. On koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i delio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, verujem da ih je hteo "izmiriti", ali tako da Srba nestane. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je, naprotiv, svoju dušu i celo svoje srce založio da sav od Boga povereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podela, brozomore i ostalih pošasti. Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok - navodi episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati