Svet

[ Izvor: Beta ]

30. 09. 2020. 06:45 2

TRAMP VS BAJDEN "Hoćeš li ućutati, čoveče?"

Prvu debatu kandidata za predsednika SAD, republikanca Donalda Trampa i demokrate Džozefa Bajdena, obeležila su žustra upadanja u reč sagovornika i oštre optužbe.

Tramp (74), aktuelni američki predsednik, i Bajden (77), bivši potpredsenik SAD, noćas su u Klivlendu u svadljivom tonu raspravljali o pandemiji koronavirusa, nasilju u gradovima, gubitku radnih mesta i načinu na koji će Vrhovni sud SAD uticati na oblast zdravstene zaštite u budućnosti.

Nijedna od predsedničkih debata u prethodnim izbornim ciklusima nije bila toliko haotična kao noćašnja u saveznoj državi Ohajo, čime se uklopila u izrazito ružnu predizbornu kampanju, ocenjuje Asošiejted pres.

Debatu je Si-En-En (CNN) ocenio kao "apsolutno odvratnu", navodeći da je vladao "potpuni haos" i da ona "nije imala veze" s informisanjem javnosti o tome šta će ko od dva kandidata raditi kao šef države u slučaju pobede.

Agencija Rojters ocenjuje da su debatu na kojoj je "vladao haos" obeležile lične uvrede, napadi i Trampovo često prekidanje sagovornika.

- Dva pretendenta na Belu kuću govorila su paralelno i razmenjivali uvrede u uzbudljivoj političkoj svadji koja je obojici veoma otežala da iznesu stavove - navodi Rojters.

U debati održanoj tačno pet nedelja uoči predsedničkih izbora, dvojica kandidata su često govorili istovremeno, a Tramp je toliko prekidao izazivača, gotovo vičući, da mu je Bajden u jednom trenutku rekao "Hoćeš li ućutati, čoveče?"

- Činjenica je da je sve što je do sada rekao jednostavno laž. Ja nisam ovde da raskrinkavam njegove laži. Svi znaju da je lažov - rekao je Bajden.

Na napade kojima je Tramp želeo da skrene pažnju sa teških pitanja o odnosu prema pandemiji korona virusa ili o porezu koji je platio, Bajden je pokušavao da uzvrati, ponekad gledajući pravo u kameru i obraćajući se direktno biračima.

- Teško je doći do reči sa ovim klovnom - rekao je Bajden, potpredsednik SAD u vreme administracije Baraka Obame (2009-2017) i dugogodišnji senator iz savezne države Delaver.

Bajden je Trampa nazvao i "rasistom" i "kučetom" predsednika Rusije Vladimira Putina. Nekoliko puta je za šefa Bele kuće rekao da je "najgori predsednik kog je Amerika imala".

Uprkos nastojanju da bude dominantan, Tramp se ipak često nalazio u defanzivi.

Mediji izdvajaju i trenutak kada je Tramp kazao da je Bajdenov sin Hanter izbačen iz vojske zbog problema s kokainom.

Bajden je odmah rekao da je njegov sin "imao problem s drogom, kao i puno drugih ljudi".

Većina anketa daje jasnu prednost Bajdenu u odnosu na Trampa, 35 dana pre izbora.

Do izbora će biti održane još dve predsedničke debate, 15. oktobra u Majamiju i 22. oktobra u Nešvilu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati