Svet

[ Izvor: Beta ]

26. 09. 2020. 20:52 0

Desetine uhapšenih na demonstracijama protiv Lukašenka (VIDEO)

Desetine demonstrantkinja uhapšeno je danas na protestu u Minsku na kome su ponovo tražile ostavku autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Stotine žena protestovalo je danas u centru Minska, nastavljajući talas demonstracija protiv Lukašenka, započetih posle predsedničkih izbora 9. avgusta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijasna saopštila je da je policija blokirala centar Minska i uhapsila više od 80 demonstrantkinja, prenosi Asošiejted pres.


Neke od uhapšenih policija je jurila po obližnjim zgradama, gde su pokušale da se sakriju, navela je Vijasna.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.


Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe.

Lukašenko je izazvao dodatni gnev demonstranata u sredu, kada je održana nenajavljena ceremonija njegove inauguracije za šesti mandat na čelu države.


Glavna protivnica Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju odmah posle glasanja, pohvalila je žene koje protestuju i kritikovala ponašanje policije.

- A šta sa muškarcima koji krijući lica koriste silu protiv žena? Da li je moguće mirno živeti s takvim muškarcima - upitala je Tihanovskaja.


Lukašenko će večeras govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će njegovo obraćanje u UN dodatno rasplamsati sutrašnje proteste u Belorusiji, navodi AP.


Do sada su najveći protesti u zemlji organizovani nedeljom i na njima je, prema procenama nevladinih organizacija, bilo i do 200.000 ljudi.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati