Svet

[ Izvor: Beta ]

17. 09. 2020. 16:36 0

Opozicija sastavlja listu policajaca umešanih u nasilje

Glavna opoziciona kandidatkinja na osporenim predsedničkim izborima u Belorusiji, Svetlana Tihanovska, izjavila je danas da aktivisti sastavljaju listu policajaca koji su, kako tvrde, umešani u nasilje nad demonstrantima posle izbora 9. avgusta.

Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine, a potom promenila taktiku prešavši na hapšenje vodja i proterivanje istaknutih opozicionara.

Na izborima je po šesti put pobedio Aleksandar Lukašenko, a opozicija tvrdi da je namestio rezultat. Njegova glavna protivnica bila je Tihanovska, bivša nastavnica engleskog bez političkog iskustva.


"Dobili smo imena onih koji su tukli i mučili ljude", rekla je ona danas i ukazala da će na spisku biti i zvaničnika koji su "učestvovali u nezakonitoj represiji".

Grupe za ljudska prava sarađuju sa opozicionim aktivistima da bi identifikovali policajce i zvaničnike, rekla je Tihanovska i dodala da će taj spisak biti prosleđen Sjedinjenim Državama, Evropskoi uniji i Rusiji.

Tihanovska koja se pod pritiskom beloruskih vlasti posle izbora sklonila u Litvaniji, rekla je da će spisak nositi ime Aleksandera Tarajkovskog, demonstranta koji je poginuo u Minsku dan posle izbora. Ulica u kojoj je poginuo, pretvorila se u mesto hodočašća, gde hiljade ljudi, uključujući evropske ambasadore, polažu cveće.
Sjedinjene Države i Evropska unija su predsedničke izbore u Belorusiji ocenile kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da pregovara s opozicijom, što je on odbio. 

Dok Vašington i Brisel razmatraju sankcije protiv beloruskih zvaničnika zbog navodnog nameštanja izbora i nasilnog odgovora na proteste, Rusija, glavni Lukašenkov saveznik i sponzor, pružila mu je čvrstu podršku i ove nedelje mu najavila novi kredit od 1,5 milijarde dolara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati