Svet

08. 09. 2020. 17:25 11

"EU verovala Vučiću, on je obmanuo"

"Evropska unija (EU) je predugo verovala ili bivala obmanjena od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi on ipak mogao da potpiše sporazum sa Kosovom koji uključuje neku formu priznanja", izjavio je u intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle) profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber (Florian Bieber).

On je o sporazumu postignutim u Vašingtonu rekao da ga ne smatra velikim korakom ni u jednom pravcu niti signal za poboljšanje odnosa.

- Ne vidim sporazum kao veliki korak ni u jednom pravcu, niti kao signal za poboljšanje odnosa ili moguće priznavanje Kosova. Sporazum je sadržinski veoma tanak. Za Kosovo je jedino možda pozitivan signal priznanje od Izraela, prvo važno priznanje u poslednje vreme, ali ni to nije veliki proboj - ocenio je Biber.

Ekonomska saradnja je svakako pozitivna, ali ne treba verovati da to nužno vodi političkom približavanju, rekao je Biber, koji je koordinator Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG).

Biber je rekao da Beograd odugovlači sa priznanjem, a to odugovlačenje može da se prekine ako se "ispostavi da taktika odugovlačenja ne može da traje večno".

- Do sada EU nije dovoljno kritički posmatrala tu taktiku Beograda, verujući, ili bivajući obmanjivana od predsednika Vučića, da će on pre ili kasnije možda potpisati sporazum - rekao je on i dodao:

- Mislim da EU mora da pošalje jasan signal da će biti sporazuma koji uključuje de fakto ili de jure priznanje Kosova ili se pristupni proces Srbije stavlja na led. To bi bila jasna poruka, opravdana i time da se stanje demokratije u Srbiji poslednjih godina znatno pogoršalo.

Prema njegovim rečima, pitanje preseljenja ambasade Srbije ostaje relevatno za našu zemlju ako američki predsednik Donald Tramp pobedi na izborima. Ako Tramp izgubi, motivacija Srbije će biti manja, dodao je Biber.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati