Svet

[ Izvor: Beta ]

21. 07. 2020. 14:05 0

Propali pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije

Pregovori ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti završeni su bez dogovora jer mitropolija nije prihvatila zahtev da se registruje u Crnoj Gori.

Kako je navedeno, vlada je samo tražila da se SPC registruje u Crnoj Gori a iz mitropolije je potvrđeno da za njih to nije bilo prihvatljivo.
Premijer Duško Marković je rekao da je Vlada Crne Gore bila spremna na brojne ustupke - prihvatili su jedan od ključnih zahteva Mitropolije crnogorsko-primorske, da se vlasništvo nad imovinom ne utvrđuje u upravnom već u redovnom sudskom postupku, kao i da SPC nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro.

On je naveo da je u tom smislu predloženo da vlada prekosutra usvoji izmene zakona, odnosno da se donesu potpuno dva nova člana zakona i da ih parlament usvoji do kraja meseca.

- Pojednostavljeno - ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Rečju - da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo vladi - kazao je Markovići.

Marković je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između države i crkve, vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

- Jedini zahtev vlade  bio je registracija svih crkava i verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, crkva je to odbila - kazao je Marković.

Episkopski savet SPC se oglasio saopštenjem u kojem navodi da je dijalog služio za "nove ucene crkvi i politički marketing".

Oni navode da je najnovijim predlogom vlade pred crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registracije mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori "uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova."

- Niko i nikada do danas nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava nad Svetinjama i ostaloj zaveštanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kraljevine Crne Gore do SFRJ - navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati