Svet

[ Izvor: Dojče vele ]

09. 07. 2020. 20:23 2

Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica iz redova nemačkih Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, u intervjuu za DW odgovara na kritike koje je nedavno na njen račun izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Intervju prenosimo u celosti.

Gospođo Fon Kramon, u svom obraćanju naciji u sredu 8. jula, predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro vas je napao i u istom dahu spomenuo s ostalim „neprijateljima Srbije“. Nešto pre to isto je uradio i direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Šta se dogodilo? Kako to da ste odjednom postali predmet mržnje u Srbiji? 

- Ja bih tu ipak napravila razliku između g. Vučića i Đurića i ostatka zemlje. No, mislim da sam dotakla u osinje gnezdo. Jer predsednik je i te kako svestan da svojom, nazovimo to neiskrenom politikom i skrivanjem broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, građanima Srbije nije učinio uslugu. Jer ako u merama protiv zaraze imate samo dva ekstrema - ili potpuni lokdaun ili potpuno otvaranje koje pre svega služi tome da mogu da vode predizbornu kampanju u sopstvenu korist - onda nakon toga moraju da prihvate i kritiku takvih mera. Ako nakon toga opet idete u lokadaun, umesto da građanima objasnite o čemu se radi i kako zajednički pronaći izlaz i rešenje, ako umesto toga na demonstrante pošaljete policiju koja se uopšte ne ponaša u skladu s evropskim pravilima i ako je Vučiću slanjem provokatora među demonstrante stalo samo do zaoštravanja situacije, onda ja zaista nemam problem da takvo ponašanje kritikujemo. Predsednik Vučić smatra da je svaka kritika zabranjena, pa je mene odredio za cilj napada. Ali ja, kao legitimno izabrana poslanica, s tim nemam problem - kaže Fon Kramon za Dojče vele .

Kako objašnjavate trenutne proteste u Srbiji?

- Građani Srbije su nesrećni. Osećaju da su nedovoljno informisani u vezi s pandemijom. Ni mi u Nemačkoj nismo bili oduševljeni lokdaunom, ali smo mi bili dobro informisani i zato smo prihvatili te mere. Ja baš nemam osećaj da se g. Vučić uopšte informisao kod stručnjaka i to onda dalje preneo građanima kako bi se i oni osećali informisano i kako bi razumeli o čemu se radi, zašto lokdaun, zašto popuštanje mera.

Kako se u budućnosti odnositi prema zemlji čiji predsednik tako reaguje na svaku demokratsku kritiku iz EU? On sada uživa još jaču parlamentarnu podršku kod kuće. Zar sve to ne čini komunikaciju s Beogradom dodatno komplikovanom?

- To pitanje moramo postaviti onima koji ga pozivaju, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona kod kojeg je Vučić danas u poseti. Sledećih dana će i Angela Merkel i EU razgovarati s Vučićem i tu bi trebalo da budu postavljana i neka pitanja. Ne može biti da oakvo sučeljavanje sa srpskim predsednikom ostane samo na nama, pojedinim poslanicima. I Evropska komisija bi tu trebalo da povuče jasne granice i nedvosmisleno da kaže da ovakav ton, ovakva polarizacija društva i ovkvo svlajivanje krivice kakvo sprovodi Vučić, ne može biti u našem interesu i mi to ne prihvatamo. Jer ovako kako se Vučić trenutno ponaša – da s jedne strane želi da bude deo evropskih procesa koji su mu potrebni sa sopstvenu legitimaciju, a da nas sa druge strane prezire – takvo ponašanje za mene, ali i za mnoge druge poslanike jednostavno nije prihvatljivo.

Šta očekujete od pokušaja oživljavanja dijaloga između Beograda i Prištine?

- Sporazum je potreban i Srbiji i Kosovu. I ja vidim mnoge korake u ispravnom smeru i u obema zemljama uočavam zainteresovanost za približavanje. Znam da je na Kosovu mnogo pomaka u dobrom smeru i da postoji spremnost za razumijevanje. Mogu samo da se nadatm da je i na srpskoj strani tako. I da je tako i kod Vučića, koji je u prošlosti pokazao veliku spremnost za pronalazak zajedničke baze za dalje razgovore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati