Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 06. 2020. 07:19 1

Tramp preti da će da angažuje vojsku, "da brzo reši problem"

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će, ukoliko guverneri i čelnici gradova ne povrate kontrolu, iskoristiti sve svoje predsedničke prerogative "da brzo reši problem", uključujući i to da će pokrenuti retko stavljan na snagu akt 1807 koji mu omogućava da angažuje vojsku u državama gde čak i guverneri to ne žele da urade. On je naveo da će rasporediti hiljade i hiljade naoružanih vojnika i policajaca, da zavedu red.

Ako grad ili država odbijaju da preduzmu akciju koja je potrebna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja da rasporedim vojsku SAD i brzo da rešim problem, rekao je Tramp tokom obraćanja iz Bele kuće.

Pojedini guverneri na ove pretnje reaguju sa "hvala, ali ne hvala".

Sebe je, obraćajući se naciji, nazvao predsednikom "reda i zakona", navodeći da će mobilisati sve federalne snage i ističući da je njegova najveća dužnost da brani zemlju i američki narod. "Zakleo sam se da ću poštovati zakone naše zemlje, i upravo ću to i učiniti". Ocenio je da nemirima upravljaju "profesionalni anarhisti".

Oni koji ugrožavaju nevine živote i imovinu biće uhapšeni, pritvoreni i procesuirani po zakonu, naveo je. Želim da organizatori ovog terora budu obavešteni da će se suočiti sa najstrožim sankcijama i dugim zatvorskim kaznama, dodao je Tramp.

Mirni demonstranti koji su se nalazili u blizini prethodno su rasterani suzavcem i gumenim mecima, javlja CNN.

Nakon toga, Tramp je prošetao do lokalne crkve Sv. Jovana, gde više od jednog veka predsednici SAD dolaze na bogosluženje, a koja je delimično izgorela tokom protesta u nedelju uveče. Podigao je Bibliju i pokazao je novinarima, poručujući: "Imamo najsjajniju zemlju na svetu".

Policijski čas je uveden u mnogim američkim gradovima kako bi se sprečile pljačke. Uprkos tome, demonstranti su i u ponedeljak uveče bili na ulicama.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, ugušenog prilikom hapšenja zbog sumnje da je plaćao falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, izazvala je erupciju protesta ali i nasilja već sedam dana.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država poručio je ranije u ponedeljak guvernerima saveznih država da su isuviše slabi i pozvao ih da mnogo čvršće reaguju na nerede koji postaju sve masovniji i ekstremniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati