Svet

[ Izvor: Beta ]

30. 05. 2020. 19:34 0

Tužilaštvo traži pritvor za premijera BiH

Tužilašvo BiH predložilo je određivanje jednomesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića zbog afere nabavke 100 respiratora iz Kine tokom epidemije koronavirusa.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilašva BiH uputio je prema Sudu BiH predlog za određivanje mere pritvora od 30 dana - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su uhapšeni u četvrtak, a posle saslušavanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prebačeni su u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH, koji će odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mera zabrane koje predlože tužioci.

Tužilački tim sastavila je glavna tužiteljka Gordana Tadić, a čine ga tri člana - Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,25 miliona evra) traje više od mesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija.

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Novalić funkcioner, saopštila je da podržava borbu institucija BiH protiv korupcije, ali da je "sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića politički motivisan".

SDA je pozvala SIPA, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da "postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, jer posledice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcionisanje Federacije BiH i za sve njene građane".

- Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti - naveli su iz ove stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati