Svet

[ Izvor: Beta ]

29. 05. 2020. 18:59 1

Tramp demonstrante nazivao razbojnicima

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas na Tviteru da će preduzeti akciju kako bi grad Mineapolis "imao pod kontrolom", nazivajući demonstrante "razbojnicima" i navodeći da "kada počne pljačka, počinje i pucnjava".

Trampov tvit, koji je Tviter označio kao kršenje pravila o "veličanju nasilja", usledio je posle napada demonstranata koji su zapalili policijsku stanicu u Mineapolisu, u kojoj su radili policajci osumnjičeni za nasilnu smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda.

Tramp je rekao da je razgovarao sa guvernerom Minesote Timom Volcom i da mu je poručio "da je vojska uz njega sve do kraja".

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata s policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

U međuvremenu, danas se 10 demonstranata okupilo u blizini kuće na Floridi, koja pripada belom policajcu iz Mineapolisa Dereku Čuvinu, za koga se navodi da je kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda, koji je kasnije preminuo.

Šerif okruga Orandž saopštio je da Čuvin nije kod kuće i da ne planira da bude u toj oblasti.

Protesti u Minapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli i zapalili policijsku stanicu u kojoj su radili policajci osumnjičeni za nasilnu smrt Flojda.

Policija je koristila suzavac da rastera demonstrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje. Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

Reporter CNN Omar Himenez uhapšen je dok se uživo javljao u program ove televizijske kuće koja prati dešavanja u Mineapolisu.

Da podsetimo, Flojd (46) je uhapšen u ponedeljak u Mineapolisu, posle navodnog pokušaja da plati falsifikovanim novčanicama u lokalnoj prodavnici.

Video snimci brutalnog hapšenja Džordža Flojda objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju a jedan od njih pritisnuo mu je koleno na vrat. Uprkos tome što je Flojd više puta govorio da ne može da diše, policajac nije reagovao. Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati