Svet

Direktno.rs [ Izvor: Vijesti ]

15. 05. 2020. 00:12 1

Episkop Joanikije i sveštenici SPC na slobodi!

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika SPC koji su privedeni u utorak uveče zbog liturgije u Nikšiću usled zabrane okupljanja i kojima je bio određen 72-časovni pritvor, pušteni su na slobodu, pošto Osnovno državno tužilaštvo (ODT) nije odlučilo da im produži pritvor.

Rukovodilac ODT-a u Nikšiću, Stevo Šekarić, kratko je kazao novinarima da vladici Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će više biti rečeno u subotu na konferenciji za novinare, sa početkom u deset časova, prenose crnogorski mediji.

Nakon puštanja na slobodu okupljeni vernici ispred tužilaštva skandirali su: "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija", pogrdno uzvikivali predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a pevali su i srpske patriotske pesme. Takođe su uzvikivali: "Dobro došao, vladiko".

Tokom čitavog današnjeg dana sudije su saslušavale svedoke i odlučivale da li će Joanikiju i sveštenicima biti ukinut pritvor ili će biti sprovedeni u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija.

Pored episkopa Joanikija u pritvoru su sve vreme bili sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Veći broj građana od juče ujutru je bio ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću i pružao podršku episkopu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, a širom ostalih gradova Crne Gore i sinoć su održani molebani i skupovi u znak podrške i pozivanja na oslobađanje vladike i sveštenstva.

Mitropolit Amfilohije juče je doputovao u Nikšić gde je održao govor ispred tužilaštva, rekavši da je nepravedno da episkop Joanikije bude pritvoren i zamolivši Joanikija da mu oprosti jer kako kaže, ako je iko kriv zbog liturgija u utorak Nikšiću, onda je to mitropolit.

Građani su u sredu uveče širom Crne Gore organizovali proteste protiv pritvaranja episkopa i sveštenika SPC. Bilo je i sukoba sa policijom, a organi reda koristili su suzavce i šok bombe.

Tom prilikom privedeno je više osoba, a povređena su 22 policajca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati