Svet

[ Izvor: Jutarnji.hr ]

16. 04. 2020. 19:41 14

"Srbija privatni šou Vučića koji na svim TV glumi mučenika"

"Uvek smo bili korak ispred, ali postoje problemi s respiratorima. Bude li trebalo, sam ću sesti u avion i vadiću ih iz magacina pa da vidimo ko će me sprečiti. Sešću u avion 'Air Serbia' i počeću utovarati respiratore u avion. Briga me i za ateste i administrativne stvari, idem tamo bude li potrebe", rekao je nedavno ljutito predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A grupi doktora pred bolnicom u Novom Pazaru, gde je lično predao pošiljku respiratora, i pokornim slušačima je rekao:

"Imate ovde 10 kliničkih respiratora, vi ne razumete šta to znači, ali kad u Njujorku stigne 29 takvih, oni su presrećni".

Ovih uskršnjih dana mučenički je izjavljivao da će kleknuti pred patrijarha SPC-a Irineja i moliti ga da odustane od poziva vernicima da dođu u crkve.

- Uzdam se i u patrijarha, klečaću pred njim da shvati ono kroz šta prolazi država, jer želimo da spasimo živote - objasnio je Vučić, piše Jutarnji.

Naime, SPC je tražio ublažavanje drastičnih mera kretanja tokom uskrsnjih praznika, koje je uveo Vučić. Podsetimo, prošli vikend je uveo policijski čas u trajanju od 60 sati (od petka do ponedeljka), a sada ga je još pojačao za 24 sata - od petka do utorka ujutro! 

Aleksandar Vučić prošao je u ovih malo više od mesec dana koronavirusa put od ismevanja i sprdanja sa zarazom u stilu svog beloruskog imenjaka i autoritarnog pandana Aleksandra Lukašenka (koji postojano, uprkos širenju bolesti i dalje stoji na istim pozicijama), do najstrožih mera bezbednosti u Evropi. Oba oca nacija zapravo su svoje zemlje i stanovnike učinili taocima vlastitih hirova i odluka.

Aleksandar Vučić glavna je "zvezda" u Srbiji u epohi korone. Ima ga svuda i o svemu govori i drži predavanja. Stalno je na srpskim televizijama, a njegov nastup na javnom servisu RTS, pohvalili su se, najgledanija je emisija u poslednjih 10 godina.

Gledaniji je i od sjajnih srpskih košarkaša i odbojkaša, a zasenio je najveću svetsku tenisku veličinu, Novaka Đokovića.

Takav je Aleksandar Vučić - juče šeretski o koroni, a danas vrlo drastičan, s mnoštvom zabrana, s naoružanom policijom u gradovima, pun ljutnje i pretnje Srbima ako se ne pridržavaju onoga što im, kako ističe, "poručuje država". 

A ko je tu "država", ne treba puno da se pita. Preti "Italijom" i grobljima koja neće moći primiti sve one koji ga ne budu slušali.

No, Vučić ne odustaje - on sebi stvara aureolu mučenika i bezgrešnika koji poput biblijskog Joba pati za Srbe i Srbiju (doduše pomažu mu Putin i Si Đinping, ali prema njima je više nego uslužan), a građani Srbije su oni koji ne slušaju i koji će biti krivi krenu li stvari loše. Vučić ne misli da bilo šta radi pogrešno i onda kad je ismejavao koronu i sada kad uvodi najdrakonskije mere, pa i kad se putem Skajpa po kratkom postupku osuđuju ljudi.

Mediji su pod kontrolom - njegovi ga hvale i na delu je gradnja neviđenog kulta Vučića u doba korone, ostali, kojih je ionako malo, nemaju ništa. Čak je jednom održao konferenciju za novinare samo pred kamerama, bez novinara.

Aleksandar Vučić veći je i važniji od opakog virusa, od čega je dosad u Srbiji zaraženo oko 5.000 ljudi, a umrlo ih je 103. No, Vučić koristi vladavinu u doba korone na način da je potpuno degradirao demokratske institucije i to je i početak i kraj sukoba s koronom u Srbiji, uz pomoć provučićevskih medija, koji ga predstavljaju kao jednog i jedinog borca i mučenike za spas Srbije.

Kako kaže predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac - "pojavljuje se svugde i o svemu govori. Potiče strah (već spomenuta puna groblja) i nudi nadu - 100 evra pomoći za svakog građanina".

Lutovac kaže da Vučić bez prekida provodi besprizornu političku kampanju i očito nema nameru prestati. Pita se i postoji li kap koja će preliti čašu Vučićeva režima, koja je vremenom pandemije napunjena do vrha.

- Istorija je prepuna primera u kojima su tirani i autokrati činili sudbonosne greške zato što nisu prihvatali da mogu napraviti bilo kakve greške - rekao je Lutovac.

Provučićevski mediji i njegovi verni saradnici su na braniku odbrane svog voljenog vođe. Ministar odbrane Aleksandar Vulin napao je hrvatske medije zbog pisanja o Vučiću, spajajući to sa 10. aprilom i osnivanjem zločinačke i zlokobne marionetske NDH, a najtiražniji list u Srbiji, "Informer", takođe se obračunava s onima koji drugačije pišu o Vučiću.

Na meti je srpska redakcija TV N1, portal Istinomer, te dnevni list Danas, a sve češće mediji u okruženju, pa tako i hrvatski. I sam Vučić očigledno je opterećen Hrvatskom (!?) - što je zapravo prilično bizarno jer je jedini koji se poredi s nama, što ipak više govori o njegovim frustracijama nego o nekakvoj (ne)uspešnosti Hrvatske, s kojom se, eto, barem neko želi porediti i uzima je kao parametar poređenja - Vučić se tako nedavno pohvalio da je Srbija lider u regiji, a Hrvatska će pokazati najgore rezultate.

"Sada je potpuno jasno zašto se hrvatski gnev ne smiruje. Histerično napadaju Srbiju jer je sada konačno jasno da naša država stiže i prestiže Hrvatsku koja je oduvek bila jača prema ekonomskim parametrima. Napadaju i srpskog predsednika Aleksandra Vučića jer je uspeo ono što nijedan lider naše zemlje nije uspeo u istoriji - biti lider u regionu po stopi privrednog rasta", piše glavno Vučićevo gasilo.

No, obe zemlje, kao i ostale u regionu, imaće veliki pad BDP-a zbog recesije koja je, zbog Covida-19, već uzela maha i daje negativne rezultate.

Doduše, ipak treba spomenuti, da prema njemu vernim srpskim medijima, Vučiću veruje više od 61 posto Srba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati