Svet

[ Izvor: Derstandard.at ]

09. 04. 2020. 22:15 1

Austrijanci o koroni u Srbiji: Trenutak za autokratu

Ekonomske posledice pandemije mogle bi da pruže plodno tlo populistima. Tako bar tvrdi kolumnista bečkog "Standarda" Paul Lendvai u tekstu od 7. aprila.

Pandemija korone, piše Lendvai, ne znači samo globalnu zdravstvenu krizu, već i prekretnicu u međunarodnoj politici i poslovanju. EU, ekonomski podeljena između severa i juga i politički podeljena između zapada i istoka, ali i amputirana od strane Bregzita, nije u potpunosti uspela tokom krize izazvane koronavirusom.

Povratak granične kontrole i nacionalna sebična borba za maske i respiratore na svetskom tržištu potvrđuju alarmantnu tendenciju ka renacionalizaciji. Čak ni optimisti iz Brisela ne govore o "sve bližem savezu".

Gubitak značenja simbolizira bespomoćna predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, koja umesto nedvosmislene kritike Zakona koji pojačava moć Viktora Orbana i uklanjanja vladavine zakona u Poljskoj, koristi usputne fraze o "novom Maršalovom planu za Evropu".

Lendvai u kolumni prenosi reči Mađara Zolta Bajera koji kaže da je "Evropska unija mrtva" te da se raduje "mađarskom preporodu", a onda se okreće drugim liderima regiona.

- Orban slavi Kinu zbog isporuke maski kao pomagača koji mu je potreban, ali ne ide toliko daleko kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema izveštajima iz štampe, Vučić je postao miljenik javnosti u Kini nakon što je poljubio kinesku zastavu u Beogradu. Diktator Si Đinping, čiji je režim u početku ćutao o pandemiji, falsifikovao je broj žrtava do danas i neumoljivo je progonio kritičare, može se proslaviti zbog svog navodnog modela uspeha u zadržavanju virusa i snabdevanja maskama i ventilatorima za evropske zemlje.

- Ekonomske posledice pandemije, posebno masovna nezaposlenost i siromaštvo, zajedno sa nedostatkom transparentnosti vlade, mogle bi da pruže plodno tlo populistima, zaključuje Lendvai.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati